Pokerspillers kone interesserede sig aldrig for familiens økonomi

Tiltalt for millionsvindel holdt konen på lang afstand af familiens økonomi og vennen Sven.

Der er sat otte retsdage af til straffesagen mod den tidligere skattemedarbejder 'Sven' og hans ven, der begge er tiltalt for svindel med udbytteskat for 37 millioner kroner. (Foto: Òlafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Man kan godt arbejde med at inddrive andre folks penge uden at have den fjerneste interesse for sin egen økonomi.

- Jeg har slet ikke haft overblik over, hvad der stod på kontoen. Jeg blev aldrig sat op til netbank, og vidste ikke, hvad jeg havde til rådighed. Skomagerens børn går altid uden sko, som man siger, forklarede en tidligere inkassomedarbejder, der ind til januar var gift med en 47-årig mand, der er tiltalt for i ledtog med en tidligere skattemedarbejder at have svindlet Skat for 37,4 mio. kr.

Eks-manden sørgede for pengene

Selv om hverken han eller hun havde noget fast job, mens de boede i USA fra 2009 til 2017, behøvede hun ikke at bekymre sig om deres økonomi. Manden sørgede altid for, at der var penge på kontoen, to biler i indkørslen, betalt for de to døtres skolegang og ikke mindst store huse i millionklassen.

Under dagens afhøring fortalte hun for eksempel, at eks-manden i 2007 havde købt et hus til omkring en mio. dollars i USA. Hun kendte ganske vist ikke prisen på huset, og først da hun ankom til USA på en ferie sammen med parrets to børn, fik hun at vide, at han havde købt det.

Forberedte et nyt liv

- Jeg vidste det ikke. Jeg fandt ud af det, da jeg kom over for at besøge ham sammen med ungerne. Vi havde haft en svært periode og skulle være sammen for at finde jargonen igen. Jeg har ikke stået for økonomien. Jeg interesserede mig ikke for, hvad det kostede, forklarede ekskonen under afhøringen.

I løbet af de næste to år rejste parret flere gange til USA for at forberede et nyt liv, og den 3. december 2009 emigrerede de endelig.

På intet tidspunkt under de mange rejser betalte ekskonen for fly eller hotel. Det var altid manden, der betalte. Selv om han tidligere havde arbejdet som taxichauffør og avisdistributør, spekulerede hun ikke over, om det var realistisk, at han kunne finansiere deres liv med de indtægter.

Brød sig ikke om at pengene kom fra poker

Hun forklarede, at hun en enkelt gang havde set sin mand vinde 100.000 kr. i en pokerturnering på nettet, og hun troede, at det var sådan, at han tjente de fleste af sine penge.

- Jeg kan ikke sige mig fri for, at jeg havde tænkt på, at vi baserede vores liv på poker, for jeg har aldrig brudt mig om det. Men hvis jeg vil have manden, må jeg følge den vej, forklarede hun.

Hun sagde desuden, at det var planen, at hun skulle arbejde som kontormedarbejder i USA, men så vidt kom det aldrig. Arbejdet med at integrere børnene, køre dem i skole og passe hjemmet tog al hendes tid.

- Jeg stod totalt for kørsel med børnene, hjælp med hjemmeopgaver og deres fritidsaktiviteter. Det var et fuldtidsarbejde. Der var også mange forældreforpligtelser på skolen, fortsatte hun.

Mandens drøm at flytte til USA

Ifølge hendes forklaring havde hendes mand drømt om at flytte til USA lige siden han som ung havde været på et udvekslingsophold. Efter flytningen startede han på en uddannelse som ejendomsmægler, som han dog aldrig fuldførte. I stedet spillede han ifølge sine egne forklaringer en masse poker, hvor han vandt store gevinster ved private turneringer rundt om i USA og Canada.

Den forklaring tror anklagemyndigheden imidlertid ikke på. Her mener man, at manden hentede langt de fleste penge ved i 2007 at indsende 14 falske ansøgninger om refusion af udbytteskat til Skat. Mistanken er, at den tidligere skattemedarbejder, Sven, herefter tastede oplysningerne ind i systemet, så der i 2007 blev udbetalt 37,4 mio. til mandens konto i et selskab i skattelyet Commonwealth of Dominica.

Kendte ikke Sven

Dette selskab havde ekskonen dog aldrig hørt om, og hun forklarede også, at hun aldrig havde mødt Sven, som ellers har forklaret, at han over en årrække lånte to millioner kroner af hendes eksmand. Pengene blev andet udbetalt, når Sven mødte vennen på forskellige golfresort i USA og via almindelige kontooverførsler.

- Vi har haft besøg af vores familier og enkelte af min eksmands venner, men jeg kender ikke Sven. Jeg har aldrig hørt om ham, sagde ekskonen.

Sagen fortsætter mandag med afhøring af to af eks-mandens andre venner, der også har lånt penge i hundredtusinders klassen. Begge de mænd kendte eks-konen dog udmærket navnene på.