Politi beslaglægger lastbil og udskriver bøder for 100.000 kroner

Kontrol mod snyd med hviletidsregler og partikelforurening fører til bøder.

I alt blev der ved kontrollen udskrevet bøder til chauffører og virksomheder på mere end 100.000 kroner, skriver Rigspolitiet. Arkivfoto. (Foto: Sonny Munk Carlsen © Scanpix)

I tre dage har politiets tungvognskontrol stået på lur ved den sydlige, danske havneby Rødbyhavn, og det har ført til bøder mod enkelte chauffører og vognmænd.

Det skriver Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

I alt blev 122 tunge køretøjer kontrolleret, og blandt dem fandt politiet to eksempler på, at der var blevet ændret på det måleinstrument, takografen, der skal sikre, at chauffører overholder deres hviletidsregler.

- En chauffør kan ved at manipulere takografen få mulighed for at forlænge den tilladte køretid, hvilket udgør en alvorlig risiko for trafiksikkerheden, siger Steen Clausen fra Rigspolitiets Nationale Færdsels Center

Bøder for 100.000 kroner

Men det var ikke kun reglerne om pauser, der blev kontrolleret over de tre dage. Lastbiler og andre tunge køretøjer måtte også en tur på politiets rullebræt for at tjekke, at udledning af miljøskadelige NOx-partikler ikke var høj.

- Det ene af disse køretøjer havde ligeledes fået foretaget indgreb i køretøjets miljøbegrænsende udstyr, der bevirkede, at køretøjet udledte flere NOx-partikler end det tilladte, og dermed forurenede luften betydeligt, skriver Rigspolitiet.

I alt blev der ved kontrollen udskrevet bøder til chauffører og virksomheder på mere end 100.000 kroner, hvor der også blev registreret almindelige overtrædelser af køre- og hviletidsreglerne samt reglerne om indretning og udstyr.

Én lastbil blev også beslaglagt, fordi chaufføren ikke kunne forsikre politet om, at bøden ville blive betalt, skriver Rigspolitiet.

- Manipulation med takografer i tunge køretøjer udgør en alvorlig risiko for trafiksikkerheden, konkurrencen mellem transportaktører og ikke mindst for chaufførernes arbejdsvilkår, siger Steen Clausen fra Rigspolitiets Nationale Færdsels Center.

- Det er derfor af stor betydning, at disse aktører, der anvender denne form for snyd, idømmes strenge straffe i form af frakendelse af kørekort og meget store bøder, fortsætter han.

Facebook
Twitter