Politi i fire lande jagter Sanjay Shah

EU-organisationen Eurojust spiller en nøglerolle i efterforskningen af sagen om de 12,3 mia. kr., som danske skatteborgere er blevet svindlet for.

Danmark, Belgien, Tyskland og Storbritannien efterforsker alle den britiske finansmand Sanjay Shah.

Fire europæiske lande efterforsker ligenu i fællesskab den hovedmistænkte i den danske udbyttesvindelsag, den britiske finansmand Sanjay Shah, hans kone og flere af hans forretningspartnere.

Samtidig koordineres der tæt med både anklagemyndigheden og skattemyndighederne i USA.

Det sker alt sammen via EU-organisationen Eurojust i Haag, fremgår det af interne papirer fra sagen, som DR Nyheder er bekendt med indholdet af.

Fælles efterforskning

De fire europæiske lande er Danmark, Belgien, Tyskland og Storbritannien, der sammen har etableret en fælles efterforskningsgruppe, en såkaldt JIT (joint investigative team, red.).

Danmark og Belgien deltager i gruppen, fordi begge lande er ramt af svindlen. Mens Danmark altså har mistet 12,3 milliarder kroner, er Belgien ifølge de belgiske skattemyndigheder blevet svindlet for ca. 1,5 milliarder kroner.

Tyskland og Storbritannien deltager, fordi udbyttet fra svindelsagen er blevet forsøgt hvidvasket via banker i de to lande samt, i Storbritanniens tilfælde, fordi selskaber direkte involveret i svindlen er hjemmehørende i landet.

Bagmandspolitiet vil ikke kommentere efterforskning

Fra Danmark er det bagmandspolitiet, der deltager i den fælleseuropæiske efterforskningsgruppe. Bagmandspolitiets chef, Morten Niels Jakobsen, bekræfter eksistensen af samarbejdet, men er derudover meget sparsom med oplysninger om udviklingen i den sag, som Skat anmeldte til politiet i august sidste år.

- Jeg vil ikke gå dybt ind og kommentere den efterforskning, som er verserende. Det vil jeg ikke af hensyn til efterforskningen, siger han.

Eurojust er samarbejdsorganet mellem anklagemyndighederne i EU og er stiftet i 2001 med henblik på at styrke medlemslandenes evne til at bekæmpe organiseret kriminalitet. Heller ikke her ønsker man at løfte sløret for, hvordan der lige nu efterforskes i den konkrete sag:

- Jeg er ked af at informere dig om, at Eurojust ikke kan kommentere dette emne, skriver Eurojusts presseafdeling i en mail til DR Nyheder.

Amerikanske pensionskasser involveret

Når der via Eurojust koordineres tæt med amerikanske myndigheder i svindelsagen, skyldes det, at et større antal amerikanske pensionskasser er involveret i sagen og mistænkes for at have modtaget en del af de mange milliarder, som Belgien og særligt Danmark er blevet svindlet for.

Som DR Nyheder tidligere har fortalt, indgår de amerikanske pensionskasser ifølge mistanken i svindlen på den måde, at det blandt andet er dem, der har udgivet sig for at eje aktier i danske selskaber som Mærsk, Carlsberg og Novo Nordisk, og på den måde har krav på at få refunderet dansk udbytteskat.

Ifølge Skat og bagmandspolitiets anklage har pensionskasserne dog reelt ikke ejet de danske aktier og har dermed heller ikke haft krav på de mange penge, de har fået udbetalt siden svindlen begyndte i 2012, og indtil den blev stoppet i 2015.

- Jeg værdsætter din interesse i ”den amerikanske side af sagen”, men vi har en fast politik om ikke at udtale os under disse omstændigheder, skriver den amerikanske forbindelsesofficer i Eurojust, Michael Olmsted, i en mail til DR Nyheder.

Facebook
Twitter