Politi optrevler internationalt hvidvasknetværk i dansk retssag

Sag om hvidvask for 166 millioner kroner har forbindelse til Danske Bank-sag.

Af retsmødet fremgik det blandt andet, at store, internationale advokatfirmaer har hjulpet med at opbygge den ekstremt fintmaskede struktur af fonde og selskaber. De skal være brugt til at hvidvaske millioner gennem blandt andet danske selskaber. (© DR Nyheder)

Et skotsk selskab med en bankkonto i Estland og en direktør fra Seychellerne.

En overførsel fra Danmark til en ungarsk bank tilhørende et engelsk selskab med en serbisk direktør.

Man kommer godt rundt i geografien i Retten på Frederiksberg mandag, hvor en mor og søn, begge af litauisk afstamning, og en dansk bogholder er tiltalt for hvidvask for op mod 166 millioner kroner. Alle nægter sig skyldige.

Sagen er ifølge anklagemyndigheden skåret ind til benet, så den kan afgøres på under 20 retsdage.

Derfor er der rejst tiltale mod tre personer og fire danske selskaber i en sag, der ellers vedrører hundredvis af personer og selskaber, der dækker de fleste af verdens kontinenter.

Personkredsen er dog især forankret i de baltiske lande og Rusland.

Sagen om hvidvask gennem fire danske selskaber kører i Retten på Frederiksberg. Der ventes at falde dom midt i marts. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

- Hvis politiet forfulgte alle spor i alle lande, er det vores forventning, at sagen ville få et omfang, som ville udstrække efterforskningen over flere år og ende med at kræve over 100 retsdage, skriver politiet i en mailudveksling, der er gengivet i en retsbog fra december.

Helt ligetil er sagen dog ikke.

Den byder nemlig på over 5.000 timers rumaflytninger - meget af det på russisk - og 13.000 siders sagsmateriale.

30 milliarder kroner i Danske Bank-sag

Den hovedtiltalte i sagen, en 46-årig litauisk kvinde "CC", har været registreret som direktør for et af de danske selskaber og administrator for de tre øvrige selskaber på anklagebænken.

Det var på konti hos Nykredit, hvor der fra 2017 til efteråret 2018 strømmede 166 millioner kroner igennem. Penge, som politiet mener, er hvidvasket. Nykredit indberettede sagen til myndighederne. (Foto: martin sylvest andersen © Scanpix)

CC har siden den 20. marts sidste år været varetægtsfængslet, noget hun tydeligvis ikke er tilfreds med.

I hvert fald kommer hun ind til retsmødet med en opsparet negativ energi mod sagens anklagere.

Næsten konstant kommenterer hun, ryster på hovedet og rykker rundt på stolene, mens beviserne i sagen fremføres.

- Du er nødt til at tie stille, lyder det på et tidspunkt hårdt fra anklager Rasmus Maar Hansen.

- Du forstyrrer meget. Vi prøver at finde rundt i en masse sprog, følger sagens dommer Finn Haargaard op.

Men CC har også meget på spil. Hun er den første til at blive tiltalt efter en ny hvidvask-paragraf i straffeloven, der kan give op til otte års fængsel.

Og så blev hun i oktober sidste år sigtet for hvidvask for hele 30 milliarder kroner gennem Danske Banks estiske filial.

Skandalesagen om hvidvask i Danske Banks estiske filial har været medvirkende til en udskiftning i bankens direktion og milliardstore indhug i bankens markedsværdi.

Og nu bliver CC altså formentlig den første på anklagebænken, når Søik, også kendt Bagmandspolitiet, til efteråret ventes at færdiggøre efterforskningen mod hende og en tidligere direktør i en række selskaber.

Facebook og Google Maps

Det er også Søik, der fører sagen mod de tre tiltalte og fire selskaber i Retten på Frederiksberg.

Og herfra lægges der især vægt på politiets egne såkaldte pengestrømsanalyser, der viser, hvordan millioner af kroner er fosset frem og tilbage mellem selskaber på tværs af kloden.

Blandt andet har politiet brugt Facebook, Google Maps og offentlige selskabsregistre til at dokumentere, at det, der skulle være store millionkoncerner, som udadtil har handlet med blandt andet elektronisk udstyr og flykomponenter, ifølge politiet blot har været tomme selskaber.

Ved at sende millionerne rundt mellem især europæiske konti, er det altså politiets overbevisning, at pengene er blevet hvidvasket ind i et legalt banksystem i Europa.

Af retsmødet fremgik det blandt andet, at store, internationale advokatfirmaer har hjulpet med at opbygge den ekstremt fintmaskede struktur af fonde og selskaber.

Undervejs i retsmødet noterer DR's udsendte de lande, hvor der enten har været selskaber, personer eller konti forbundet til denne sag:

England, Serbien, Spanien, Tyskland, Tjekkiet, Armenien, Liechtenstein, Kina, Letland, Finland, Litauen, Estland, Tyskland, De Britiske Jomfruøer, Cypern, Seychellerne, Skotland, Rusland, Schweiz, Forenede Arabiske Emirater, USA og Kasakhstan.

Den 46-årige litauiske hovedtiltalte "CC" blev i oktober sigtet for hvidvask for 30 milliarder kroner gennem konti i den estiske filial af Danske Bank. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Centralt i striden mellem forsvar og anklagemyndighed står, om der har ligget reel aktivitet bag de hundredvis af selskaber, som indgår i sagen.

Det mener anklagemyndigheden ikke, mens en af sagens forsvarsadvokater, Stefan Reinel, brugte en del tid på at fremlægge blandt andet fotos af kontorer og bogreoler, som skulle vise, at selskaberne har haft reel aktivitet.

Dagens retsmøde var det niende ud af oprindeligt 14 planlagte retsmøder. Den trækker dog ud og ventes at vare op mod 20 retsdage.

Der er beslaglagt 11,5 millioner kroner i sagen.

Der falder efter planen dom i sagen i marts.

Ny lovstramning giver hårdere hvidvaskstraffe

  • Den 46-årige kvinde er tiltalt efter hvidvaskbestemmelsen i straffelovens § 290 a, stk. 2, der trådte i kraft den 1. juli 2018.

  • Bestemmelsen kriminaliserer hvidvask af penge, både når det direkte udbytte af forbrydelsen er penge, og når et udbytte i andet end penge er blevet omsat til penge, som derefter hvidvaskes.

  • § 290 a: For hvidvask straffes med bøde eller fængsel indtil 1 år og 6 måneder den, der konverterer eller overfører penge, som direkte eller indirekte er udbytte af en strafbar lovovertrædelse, for at skjule eller tilsløre den ulovlige oprindelse.

  • Stk. 2: Straffen kan stige til fængsel i 8 år, når hvidvasken er af særligt grov beskaffenhed navnlig på grund af forbrydelsens erhvervsmæssige eller professionelle karakter eller som følge af den opnåede eller tilsigtede vinding, eller når et større antal forbrydelser er begået.