Politiet advarer efter millionsvindel: Pas på snyd med kryptovaluta

En række danskere er blevet frasvindlet penge i troen på, at de investerede i kryptovaluta.

Politiet har fundet frem til svindel på cirka 20 millioner kroner i løbet af det seneste år i Danmark. (Foto: © Anne Bæk, Ritzau Scanpix)

Flere danskere er i løbet af det seneste år blevet narret for store beløb af it-kriminelle, der fik dem til at tro, at de investerede i kryptovaluta.

Politiet har fået anmeldelser om svindel på samlet cirka 20 millioner kroner siden september 2020.

Og tallet kan være større end det, da der typisk går lang tid, før offeret opdager svindlen.

- Desværre kan der gå mange måneder, før det går op for de forurettede, at de er blevet snydt, og at der ikke er tale om en reel investering. Det sker ofte i forbindelse med, at man vil hæve investeringen, og så er det for sent, siger Jesper Kracht, der er centerchef for Politiets Landsdækkende Center for It-relateret økonomisk Kriminalitet (LCIK).

Det er LCIK, der modtager anmeldelserne fra danskerne, og Jesper Kracht understreger, at der ikke er tale om en ny form for kriminalitet.

Men det er alligevel nødvendigt at advare danskerne.

- Grunden til, at vi går ud og advarer nu, er, at vi i den seneste tid har set nogle anmeldelser på store beløb i millionstørrelsen, siger han.

Hvordan foregår det?

Ifølge LCIK kan krypto-svindlen foregå på flere forskellige måder. Men typisk skaber svindlerne kontakt gennem annoncer på sociale medier eller andre steder på internettet eller ved direkte henvendelse på e-mail eller telefon.

Flere af ofrene for den type af kriminalitet fortæller, at kendte danskere eller navne på flere danske medier er blevet misbrugt som blikfang for at få en annonce til at virke troværdig.

Når "investeringen" så er gennemført, fortæller svindlerne løbende, at den vokser, og de forsøger at lokke flere penge ud af ofrene.

Hvis man så ønsker at hæve sin investering, vil man blive mødt med krav om at betale endnu mere.

- Der går noget tid, før de finder ud af, at de er blevet snydt, og det kan typisk gøre, at svindleren vil have noget ekstra, før de vil give folk adgang til deres penge, siger Jesper Kracht.

Politiet regner med, at de fleste af anmeldelserne - hvis ikke alle - faktisk slet ikke skal behandles af dansk politi.

- De indledende spor fører til udlandet, og derfor skal den videre efterforskning faktisk foretages i udlandet, siger Jesper Kracht.

Han opfordrer til, at man undersøger området og virksomheden grundigt, inden man overfører penge til nogen, der tilbyder at hjælpe med at investere i kryptovaluta.

- Det bedste råd, vi kan give, er at være kritisk og undersøge den virksomhed, man tænker at investere igennem, grundigt. Tal med nogen, du stoler på, om dine planer, og involvér eksempelvis din bankrådgiver eller andre sagkyndige i beslutningen, siger Jesper Kracht.