Politiet advarer: Mobilepay kan udnyttes af svindlere

Dankort-tyve og andre kriminelle kan udnytte populær betalingsapp fra Danske Bank til kortsvindel, lyder det.

Danske Banks mobilbetalingsløsning, Mobilepay, er sårbart overfor svindel, advarer politiet. (© Colourbox)

Blandt de 1,6 millioner brugere af Danske Banks betalingsprogram til mobiltelefoner, Mobilepay, findes kriminelle, som har opdaget, hvordan de kan svindle.

Det skriver metroxpress.

De kriminelle aflurer eller køber de oplysninger, der står på ethvert kreditkort. Herefter køber de anonyme taletidskort til smartphones og opretter Mobilepay-konti med de stjålne kort-oplysninger.

Svindlerne kan nu med appen anonymt handle i butikker og med private - eller med de tilknyttede kreditkort hæve penge i automater, indtil kortet bliver spærret.

Intet NemID

Mobilepay, der ellers er blevet betegnet som "sikkert", stiller nemlig ikke krav om, at brugerne identificerer sig med NemID.

- De udnytter den sårbarhed, der er i Mobilepay, siger politikommissær Martin Kofoed fra Rigspolitiets Cyber Crime Center til metroxpress.

- Der er aktuelt en håndfuld igangværende sager mod organiserede herboende kriminelle, der stjæler, franarrer eller køber kreditkortoplysninger, som de tilknytter et højt antal Mobilepay-konti, som typisk er på telefoner med taletidskort. De overfører så pengene til en række medgerningsmænds Mobilepay-konti og går ned og hæver pengene i hæveautomater, uddyber han.

Organiseret og systematisk svindel

Martin Kofoed fortæller, at udbyttet kan være stort, fordi svindlen foregår "organiseret og systematisk". Derudover er kriminaliteten vanskeligere at opklare, end når svindlerne hæver penge på et stjålet kort i en automat.

I hver sag er der "mindst fire eller fem sigtede" og på nuværende tidspunkt er der ude i politikredsene et ukendt antal af den slags sager, hvor folk handler anonymt med stjålne penge i butikker.

Danske Bank understreger, at man trygt kan bruge Mobilepay, og at man desuden får 100 procents dækning, hvis der skulle opstå svindel.

- Svindlen på Mobilepay måles i promiller og er i øvrigt langt lavere end den svindel, der foregår på dankort generelt, så vi mener ikke, at det er noget stort problem. Vi kender godt den håndfuld sager, og vi er ret hårde med at anmelde til politiet, lige så snart vi i overvågningen finder mærkelige transaktioner, siger Chef for Forretningsudvikling i Danske Bank, Jesper Nielsen, til tv2.dk.

/ritzau/

Facebook
Twitter