Politiet har anholdt 135 i kæmpe hvidvaskaktion

Personerne er anholdt for at have ageret muldyr i forbindelse med bedrageri.

Politiinspektør Torben Svarrer på dagens pressemøde. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

I en kæmpe aktion over hele landet har politiet indtil videre anholdt 135 personer, der er sigtet for hvidvask.

Det fortæller ledende politiinspektør Torben Svarrer fra National enhed for Særlig Kriminalitet på et pressemøde, hvor han siger, at 600 politifolk har deltaget i aktionen.

I alt 200 er mistænkt for at have hvidvasket penge. Pengene stammer fra bedrageri af særligt ældre mennesker, fortæller Torben Svarrer på pressemødet.

Stiller konti til rådighed for kriminelle

Der er tale om kontaktbedrageri, der dækker over bedragere, som tager personlig kontakt til ofrene og for eksempel lokker dem til enten selv at overføre penge eller udlevere personlige oplysninger, som kan bruges til at svindle med.

Her er de 200 personer mistænkt for at have været medvirkende til at vaske de penge, som er blevet lokket af bedrageriofrene, hvide. De er mistænkt for at have ageret såkaldte muldyr.

Altså har de stillet deres konti til rådighed for kriminelle, så de kan sløre de finansielle spor fra en kriminel handling.

- Dem, der svindler, får typisk ikke overført pengene til sig selv. De har engageret sig med 'muldyr', der måske er lidt naive, og som har stillet deres konto til rådighed for de kriminelle og vasker penge hvide for de kriminelle organisationer, siger Torben Svarrer.

Han tilføjer, at der er tale om minimum 400 forhold, hvor ofrene har mistet hele deres formue.

Går efter bagmændene

Det er altså ikke selve telefonsvindlerne, som er blevet anholdt i dagens aktion. Men dem vil politiet gå benhårdt efter nu.

Politiinspektør Torben Svarrer kalder det skræmmende, at der for eksempel findes drejebøger på nettet for, hvordan man svindler ældre i Danmark over telefonen.

Og det skal der sættes ressourcer ind for at komme til livs:

- Det er dem, der er de afstumpede kriminelle. Det er organisationer, og noget viser, at det kan pege i retning af nogle bandestrukturer. Andre er bare dygtige svindlere, siger Torben Svarrer og fortsætter:

- Hvis jeg må være så ærlig at sige det, så synes jeg personligt, at det er en afstumpet form for kriminalitet.

I forbindelse med dagens anholdelsesaktion overvejer de forskellige politikredse, hvorvidt nogle af de anholdte skal fremstilles i et grundlovsforhør med henblik på varetægtsfængsling.

Anholdelsesaktionen kommer efter en efterforskning, der har fundet sted siden efteråret.

Minister: 'Decideret afstumpet'

Landets justitsminister, Peter Hummelgaard, har fulgt med i dagens aktion og roser politiet.

- Hvidvask er undergravende for fællesskabet. At bagmændene i denne sag ser ud til at have benyttet sig af såkaldte muldyr til at hvidvaske penge, som stammer fra bedrageri, hvor især ældre borgere er blevet franarret penge, er decideret afstumpet, siger ministeren i en skriftlig kommentar.

Ministeren vil se på, hvordan myndighedernes indsats styrkes og sender en særdeles løftet pegefinger mod folk, der overvejer at tjene hurtige penge ved at agere muldyr for kriminelle.

- Jeg vil i hvert på det kraftigste opfordre børn, unge og deres forældre til at følge politiets råd og være opmærksomme på, at selvom det kan virke uskyldigt at hæve eller overføre penge for andre, så kan der altså være tale om hvidvask, siger Peter Hummelgaard.