Politiet om svindelsag for milliarder: Det bliver op ad bakke

Der er endnu hverken sigtede eller anholdte i sagen, hvor SKAT mistænker at udenlandske aktionærer har snydt statskassen for milliarder, oplyser Bagmandspolitiet.

Bagmandspolitiet har endnu ingen sigtede i sagen om svindel for milliarder af skattekroner. (Foto: Anklagemyndigheden/Thomas Tolstrup © Anklagemyndigheden/Thomas Tolstrup)

Skat har anmeldt svindel for milliarder - men der er endnu ingen bagmænd i politiets søgelys.

Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, i daglig tale Bagmandspolitet, fik for få dage siden henvendelse om den omfattende svindel, der i følge Skat kan løbe op i 6,2 milliarder kroner.

Bagmandspolitiet forudser en lang og vanskelig efterforskning.

- Vi har tænkt os at bruge alle de redskaber vi har, b.la. vores internationale samarbejde og forsøge at få så mange penge hjem som muligt. Det bliver ikke let, det bliver op ad bakke, men vi skal gøre alt hvad vi kan for at sikre det, siger chefen for Bagmandspolitiet, statsadvokat Morten Niels Jakobsen.

Svindel med aktieudbytte

Svindlen er ifølge SKAT sket ved, at et netværk af udenlandske firmaer har fået udbetalt store summer i skatterefusion fra den danske statskasse, på baggrund af fiktive aktiebeholdninger.

Når danske selskaber udbetaler udbytte tilbageholdes 27 procent i skat, men udenlandske aktionærer fra EU eller aktionærer, der er omfattet af aftaler om dobbeltbeskatning, kan få hele eller dele af udbytteskatten refunderet.

Men de udenlandske svindlere har fået udbytteskat refunderet - uden at have betalt den i første omgang.

- Vores foreløbige undersøgelser viser, at et større netværk af selskaber i udlandet tilsyneladende har søgt om at få udbytteskat udbetalt på baggrund af fiktive aktiebeholdninger og forfalsket dokumentation, skriver Jesper Rønnow Simonsen, der er direktør i Skat, i en pressemeddelelse.

Svindel kan være systematisk

SKAT har indtil videre opgjort, at svindlen er foregået i 2120 tilfælde mellem 2012 og 2015 og at det drejer sig om omkring 6,2 milliarder kroner.

Det kunne tyde på organiserede bagmænd, mener Bagmandspolitiet.

- Jeg vil ikke gå dybere ind i den personkreds eller hvem der står bag, andet end at sige, at det er et meget betragteligt beløb og dermed skal man også afdække om der ligger noget systematisk i det her. Det er der noget, der kunne tyde på, når beløbet er så stort, siger Morten Niels Jakobsen

Facebook
Twitter