Tema Skattesvindel

Politiet: Svindelmistænkte sendte 37,4 millioner i skattely

To sigtede i sag om udbytteskat fængslet af frygt for, at de vil stikke af, viser retsdokumenter.

To mænd blev varetægtsfængslet i slutningen af maj. De er sigtet for at have begået groft bedrageri mod SKAT i forbindelse med refusion af udbytteskat til en samlet værdi af 37,5 millioner kroner. (Foto: ERik Refner © Scanpix)

Et selskab i et caribisk skattely var det redskab, som to sigtede mænd brugte, da de i september 2007 ifølge politiets sigtelse svindlede sig til en gevinst på 37,4 millioner kroner.

Begge mænd blev varetægtsfængslet henholdsvis den 24. og den 27. maj ved to lukkede grundlovsforhør, hvor de begge blev sigtet for tre forskellige forhold heriblandt bedrageri af særlig grov beskaffenhed, som de nægtede sig skyldige i.

Sigtelserne
 • Sigtelserne mod de to mænd lyder:
 • Overtrædelse af straffelovens § 279 - bedrageri af særlig grov beskaffenhed. Kan give op til otte års fængsel.
 • Overtrædelse af straffelovens § 289 - unddrage det offentlige skat eller arbejdsmarkedsbidrag. Kan give op til otte års fængsel.
 • Kilde: Aktindsigt i retsbøgerne fra grundlovsforhøret og Straffeloven

Anholdelserne er opsigtsvækkende, fordi bagmandspolitiet fik kendskab til sagen, da de efterforskede den store sag om svindel med udbytteskat for 12,3 milliarder kroner. Svindlen i den sag er ifølge politiet og Skat begået fra 2012 til 2015.

Der er navneforbud i sagen, men ifølge retsbogen fra Retten i Lyngby består de to mænds forbrydelse i, at de i foråret 2007 svindlede sig til en refusion af dansk udbytteskat, så de i september samme år fik udbetalt 37,4 millioner kroner til et selskab, der var registreret i Commonwealth of Dominica.

Belastende brev

Politiets beviser mod de to består blandt andet af et brevudkast, som er blevet fundet hos den ene af de sigtede, og pengestrømme mellem de to.

Den ene af de to mænd bor i dag i USA og blev anholdt tirsdag den 23. maj i Københavns Lufthavn klokken 10.35, hvor han blev sigtet for tre forhold. Ifølge kendelsen om varetægtsfængsling flyttede han fra Danmark omkring det tidspunkt, hvor den påståede svindel er foregået.

Det blev blandt andet brugt som begrundelse for at varetægtsfængsle ham, da politiet mente, at der var risiko for, at han ville stikke af.

Den anden mand blev anholdt i et andet land fredag den 26. maj og fremstillet i lukket grundlovsforhør dagen efter. Også hans ”løse tilknytning” til Danmark blev brugt som begrundelse for at varetægtsfængsle ham.

Den caribiske ø Commonwealth of Dominica var i 2007 kendt som et skattely. I årene efter lavede østaten dog sammen med en række andre østater en aftale om at udveksle oplysninger om personer og selskaber med Danmark, Sverige, Finland, Norge og Sverige.

Det er dog uvist, om det er den aftale, der har været medvirkende til, at de to sigtede personer kom i politiets søgelys.

Den lille sag kan formentlig blive berammet ved en domstol forholdsvis hurtigt uafhængigt af den store sag.

Sigtelserne mod de to varetægtsfængslede

 • A er sigtet for tre forhold :
 • 1: ”Bedrageri af særlig grov beskaffenhed efter straffelovens § 279, jf. §286, stk. 2 ved i forening og efter forudgående aftale eller efter fælles forståelse med (navneforbud, red.) for derigennem at skaffe sig eller andre uberettiget vinding i foråret 2007 i 14 tilfælde retsstridigt at have tilbagesøgt indeholdte danske udbytteskatter på vegne af selskabet (navneforbud, red.) Investment Ltd hjemmehørende i Commonwealth of Dominica…”.
 • 2: Overtrædelse af straffelovens § 289, jf. skattekontrollovens § 13, stk 1, fordi han ifølge politiet i 2006 har snydt for knap en million kroner i skat ved ikke at oplyse om en indtægt på udenlandske aktier på 2,3 millioner kroner.
 • 3: Overtrædelse af straffelovens § 289, jf. skattekontrollovens § 16, stk. 3, fordi han ifølge politiet i 2007, 2008 og 2009 ikke fortalte om tilsvarende indtægter på 5,5 millioner kroner, så han i den omgang skulle have snydt Skat for 2,4 millioner kroner.
 • B er sigtet for tre forhold
 • 1: Ligesom A er han også sigtet for ”bedrageri af særlig grov beskaffenhed efter straffelovens § 279, jf. § 286, stk. 2 ved i forening og efter forudgående aftale eller efter fælles forståelse med (navneforbud, red.) for derigennem at skaffe sig eller andre uberettiget vinding i foråret 2007 i 14 tilfælde retsstridigt at have tilbagesøgt indeholdte danske udbytteskatter på vegne af selskabet (navneforbud, red.) Investment Ltd hjemmehørende i Commonwealth of Dominica…”.
 • 2: Overtrædelse af straffelovens § 289, jf. skattekontrollovens 13, stk. 1, fordi han fra 2006 til 2009 har fået udbetalt 1,7 millioner kroner til en konto i Nordea Bank uden at fortælle om det til Skat. Det betyder, at han ifølge sigtelsen skylder Skat 867.000 kroner.
 • 3: Overtrædelse af straffelovens § 289, jf. lov om en arbejdsmarkedsfond, fordi han ikke har betalt 138.240 kroner i arbejdsmarkedsbidrag.