16 personer og 3 selskaber er blevet tiltalt i en af danmarkshistoriens største svindelsager, som politiet har døbt 'Operation Greed'.
Sagen handler om enorme beløb, som ifølge DR's oplysninger er genereret ved lavt betalt sort arbejde fra især nedbrydning, rengøring og transport på Sjælland.
Men i stedet for at betale skat og moms, er pengene kørt igennem skraldespandsselskaber, ud i vekselbureauer og tilbage i hænderne på bagmændene, som især kommer fra et dansk-pakistansk netværk, hvoraf flere har udenlandske pas.
- Der er tale om en meget omfattende og alvorlig sag om grov organiseret økonomisk kriminalitet. Gennem knapt tre år er der blevet ført op mod 500 millioner kroner gennem kæden af selskaber. En stor del af pengene skulle have været indbetalt til statskassen, siger specialanklager Maria Cingari.
I billedserien herunder kan du se billeder fra politiets beslaglæggelser.
Fiktive fakturaer
I oktober sidste år blev 18 personer anholdt og varetægtsfængslet ved en stor politiransagning på 39 adresser. I den forbindelse beslaglagde politiet værdier for over 70 millioner kroner.
Samlet set er Københavns Politis opfattelse, at der er tale om et organiseret kriminelt netværk, der har begået såkaldt kædesvig.
Gennem en kæde af selskaber har bagmændene ifølge politiet udstedt fiktive fakturaer mellem selskaberne med det formål at hive penge ud af statskassen.
En række personer har siddet varetægtsfængslet siden anholdelsen i 2017. Fem personer er fortsat varetægtsfængslede, hvoraf flere af personer kommer fra den samme pakistanske familie.
Sagen er berammet til 77 retsdage og indledes den 19. december 2018 i Københavns Byret og forventes at løbe frem til starten af 2020.
Mandag den 14 januar 2019 er der forelæggelse af sagen.
Midtsjællands Service
DR Nyheder har tidligere fortalt, hvordan to af selskaberne i svindelkomplekset over et halvt år kørte over 120 millioner kroner gennem en konto hos Københavns Andelskasse, som tidligere år på året blev overtaget af Finansiel Stabilitet.
Selskabet, som DR Nyheder kalder Midtsjællands Service, brugte lavt betalt udenlandsk arbejdskraft i servicebranchen og kunne dermed underbyde lovlydige selskaber ved at udbetale sorte lønninger til sine ansatte og fifle med momsindberetningerne til Skat.
Virksomheden havde en stor omsætning, men betalte hverken skat eller moms.
Gældssaneret
I 2017 kunne DR Nyheder også fortælle, at den hovedmistænkte i sagen, en 45-årig dansk-pakistaner, mens svindlen mod den danske statskasse stod på, samtidig ansøgte om at få sin gæld slettet hos Sø- og Handelsretten.
Trods store protester fra kreditorerne fik dansk-pakistaneren i januar 2016 saneret sin gæld på over 115 millioner kroner. Samtidig var han ifølge Københavns Politi i fuld gang med at svindle den danske statskasse for mindst en halv milliard kroner.
DR Nyheder har talt med flere af de tiltaltes advokater, og de tiltalte afviser anklagerne og nægter sig skyldige.