Regeringen vil hellere sørge for, at det træ, vi bruger til opvarmning, bliver kontrolleret bedre - fremfor at indføre afgifter.
- Den biomasse, vi anvender i Danmark, skal være så bæredygtig som muligt, siger energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt, Venstre.
Klimarådet har i dag foreslået, at man lægger en afgift på biomasse som træpiller og træflis, der ikke er produceret klimavenligt.
Kontrol
Lars Christian Lilleholt peger på, at det træ, der skal bruges som biomasse, skal certificeres - det vil sige kontrolleres - for at det er produceret bæredygtigt.
- Vi har en certificeringsordning, som energibranchen selv gennemfører. Derudover lægger vi massivt pres på EU for at få en fælles ordning, så den biomasse, vi anvender i hele EU, er bæredygtig, siger han.
Plant et træ
Danmark importerer en stor del af den biomasse, der bliver brugt af kraftværker og af private med f.eks. pillefyr.
Den største import sker fra Estland, Letland, Sverige og Rusland. En certificering skal blandt andet sikre, at kraftværkerne kun bruger træ fra skove, hvor de fældede træer erstattes af nyplantede træer. Træ som brændselsmiddel bliver nemlig kun CO2 neutralt, hvis man planter nye træer, der kan optage CO2.
Hellere vind end træ
Socialdemokraterne ser gerne, at man bliver mere sikker på, at det er bæredygtigt træ, vi bruger som biomasse.
- Vi skal have strammet op på bæredygtighedskriterierne, så vi er sikre på, at vi bruger grøn biomasse, siger Jens Joel, energi- og klimaordfører.
- Når det kommer til afgifter, så mener vi, at den rigtige vej at gå er at gøre el-varmepumper billigere. Det skal ske ved at nedsætte afgiften på el, så vi bruger mere grøn strøm i vores fjernvarmesektor, siger Jens Joel.
Og regeringen er inde på samme spor.
- Vi vil lette afgiften på el-varme. Det betyder, at det bliver mere attraktivt at bruge el-varme og varmepumper fremfor biomasse, Lars Christian Lilleholt.