Politikere forarges over milliarder i skattely: 'Noget forbandet asocialt svineri'

En fjerdedel af formuen hos landets rigeste er skjult i skattely, vurderer forskere i ny rapport.

- Lad os nu gøre noget ved skattely. Ikke bare give skattelettelser, skriver politisk ordfører for Alternativet, Rasmus Nordqvist, på Twitter.

Flere politikere fra de røde partier var i morges hurtigt ude med reaktioner på et nyt forskningsresultat.

Forsker Niels Johannesen, der står bag et nyt forskningsprojekt, der har kortlagt formuer i skattely i Norge, Sverige og Danmark, skønner, at de rigeste familier herhjemme har skjult 60 milliarder kroner for Skat på konti i skattely.

Overfører man rapportens resultater til Danmark, skønner forskeren, at omkring halvdelen af de 320 rigeste familier herhjemme har skjulte formuer i skattely for omkring 60 milliarder kroner. Man bør dog tage højde for, at der er en række usikkerheder forbundet med sådan et skøn.

- Wow. Er det i øvrigt ikke nogle af de samme familier, VKLA og DF vil give massive lettelser i arveafgiften?, skriver Socialdemokratiets skatteordfører Jesper Petersen på Twitter.

Han henviser til, at VLAK-regeringen i øjeblikket planlægger at sænke arveafgiften.

Samtidig taler Socialdemokratiets ordfører for hårdere straffe til formue- og skatterådgivere, der hjælper danskere til at skjule formuer i udlandet.

- Der er brug for yderligere tiltag for at skærpe rådgivernes ansvar. Det skal være behæftet med en større risiko for straf, hvis man hjælper med at skjule midler i skattely, siger Jesper Petersen til Ritzau.

Tidligere på måneden indgik alle Folketingets partier en ny aftale om flere tiltag mod skatteunddragelse. Her lyder det, at der skal større fokus på skatterådgiveres ansvar, når de rådgiver om forretningsmodeller ved brug af skattely i udlandet.

'Asocialt svineri'

Også politisk ordfører hos Alternativet, Rasmus Nordqvist, reagerer.

- Lad os nu gøre noget ved skattely. Ikke bare give skattelettelser, skriver han på Twitter.

Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, kalder det for "asocialt svineri".

- Dem der har mest, snyder mest. Nå men det var da noget forbandet asocialt svineri. Ærligt talt, skriver hun på Twitter.

Konklusionen om, at de rigeste danskere har 60 milliarder kroner i skattely, stammer fra et nyt forskningsprojekt, som den danske lektor i økonomi ved Københavns Universitet Niels Johannesen har arbejdet på i fire år sammen med forskere fra USA og Norge.

- Oversat til danske forhold betyder vores resultater, at de rigeste 320 familier, som alle har en formue over 250 millioner kroner, har gemt en fjerdedel af deres formue i skattely, siger forsker Niels Johannesen.

På basis af lækkede oplysninger om skattely i Schweiz og nordiske skatteoplysninger har forskergruppen kortlagt, hvem der har konti i skattely.

Konklusionerne bliver offentliggjort på en høring om skattely på Christiansborg i dag.

De borgerlige politikere kommenterer ikke historien på sociale medier, men til DR Nyheder siger skatteordfører for Liberal Alliance Joachim B. Olsen:

- Selvfølgelig er det et problem, hvis man ikke betaler den skat, man skal, men udtrykket ’skattely’ er ikke en definition, som dækker over, at folk har placeret pengene ulovligt.

- Det er ikke min opfattelse, at der er tale om 60 milliarder, som burde blive beskattet i Danmark, men som ikke bliver det, tilføjer han.

Forskeren bag undersøgelsen, Niels Johannesen, peger dog på, at der i langt de fleste tilfælde er tale om skatteunddragelse, fordi Skat ofte ikke har fået oplysninger om formuerne i skattelylande.Rettelse: Af den tidligere udgave af artiklen fremgik det, at de 320 rigeste danske familier har skjulte formuer i skattely. Det er upræcist, så det er ændret. Det var desuden ikke formuleret klart nok, at der er tale om et skøn foretaget på baggrund af hovedkonklusionerne i forskningsprojektet.

Facebook
Twitter