Politikere om ATP-topchefs afgang: En klog beslutning

Spekulation med udbytteskat er uforeneligt med forvaltning af pensionsmidler, siger ordførere.

ATP-direktør Christian Hyldahl har i dag draget konsekvensen af den seneste tids omtale af hans deltagelse i kontroversielle transaktioner, da han var chef for Nordeas handelsaktiviteter. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

ATP-direktør Christian Hyldahls beslutning om at opsige sin stilling som direktør for pensionskæmpen ATP er den rigtige.

Sådan lyder meldingen fra flere partier, efter at Christian Hyldahl i dag har draget konsekvensen af offentlighedens stigende interesse for hans kontroversielle fortid som afdelingschef i Nordea.

- Det er en klog beslutning. Hvis man sidder som direktør og forvalter danskernes pensionsopsparinger, så skal der være 100 procent tillid til én. Og de sager, der er kommet frem, har skabt det modsatte, siger erhvervsordfører for Det Konservative Folkeparti Anders Johansson.

Stod i spidsen for kontroversielle handler

Christian Hyldahls opsigelse kommer i kølvandet på afsløringer af hans fortid med kontroversielle transaktioner, da han var chef for Nordeas handelsaktiviteter.

Tilbage i årene mellem 2006 og 2008 købte Nordea i Danmark schweiziske aktier for et milliardbeløb og fik udbetalt udbytte fra dem.

Med udgangspunkt i dobbeltbeskatningsaftalen mellem de to lande krævede Nordea så den schweiziske skat på udbyttet betalt tilbage.

I 2015 slog den schweiziske højesteret dog fast, at Nordea ikke var berettiget til at få udbetalt refusionerne, og derfor skulle banken betale et stort beløb tilbage.

Ifølge Børsen stod Nordea bag uretmæssige krav på refusion for udbytteskat på 370 millioner kroner.

For nylig blev det så afsløret i samme avis, at Nordea også i 2008 forsøgte sig med en lignende skattemanøvre gennem en fond administreret af Nykredit.

DF: Harmonerer ikke med ATP's etiske profil

Christian Hyldahl erkendte tidligere i dag, at det var det stigende pres, der havde fået ham til at opsige sin stilling som direktør i ATP, hvor han tiltrådte i januar 2017.

- Jeg har truffet beslutningen om at opsige mit job, fordi dele af omverdenen, som ATP er afhængig af, ikke har tillid til mig som direktør for ATP, og jeg må drage den konklusion, at der ikke er udsigt til, at dette vil ændre sig, udtaler han i dag i en pressemeddelelse.

Hos Dansk Folkeparti mer skatteordfører Dennis Flytkjær ganske enkelt ikke, at Christian Hyldahl kunne være fortsat i spidsen for ATP.

- Det havde været uforeneligt at blive siddende som direktør for danskernes fælles pensionskasse og have været med til at fifle udbytteskat i andre lande. Det skal også ses i lyset af, at ATP stiller rammer op omkring etiske investeringer.

De Radikales erhvervsordfører Ida Auken er enig.

- Vi skal kunne have tillid til ATP, som passer på vores alles sparepenge. Og tilliden er mildt sagt flosset, efter vi har fået syn for, hvordan fremtrædende finansfolk har beriget sig med milliarder fra statskasser i hele Europa ved at spekulere i udbytteskat.”

Liberal Alliance: Tilliden skal genoprettes

Christian Hyldahl har tidligere sagt til DR P1-radiomagasinet Følg Pengene, at han ikke ville have gennemført handlerne i dag.

- Med nutidens normer og med min opfattelse af, hvordan man skal fortolke intentionen med dobbeltbeskatningsaftalerne, så ville jeg ikke gøre det samme i dag, sagde han.

Erhvervsordfører for Liberal Alliance May-Britt Kattrup mener, at finanssektoren nu har en stor opgave i at genetablere samfundets tillid.

Der skal ske en moralsk holdningsændring, siger hun.

- Det handler grundlæggende om, at vi som borgere skal kunne have tillid til, at vores finansielle institutioner arbejder inden for lovens intentioner, og ikke kun indenfor lovens skrevne bogstav.

Nordeas risikochef Julie Galbo sagde forleden til Ritzau, at de kontroversielle handler var en fejl, som banken har fortrudt:

- Man har været meget opmærksomme på, hvad der var den skarpe juridiske opfattelse, og ikke hvad der var det rigtige at gøre.

Facebook
Twitter