Politikere om priseksplosion på varme og el: 'Mange er bekymrede for, om de skal gå fra hus og hjem'

Flere partier er klar til at hjælpe danskere, der er blevet økonomisk trængte efter stigende energipriser.

Marie Bjerre (V) til højre er klar til at bide klima-, forsynings- og energiminister Dan Jørgensen (S) t.v i haserne og skaffe flere penge til danskerne, der er hårdt ramt af høje energipriser. (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

Der skal gøres noget, og det skal gøres nu.

Så klar er meldingen fra tre partier, efter at de har kunnet se, at priserne på gas og el er steget massivt over de seneste måneder.

Både Venstre, Enhedslisten og SF vil nu se på, hvordan man kan spænde et økonomisk sikkerhedsnet ud over de danskere, der er mest økonomisk trængte.

For det er langt fra nok, at man på finansloven satte 100 millioner kroner af til en varmepakke, lyder opråbet fra partier på begge fløje i dansk politik.

Venstre er som det eneste parti klar til at sætte et konkret tal på. Der skal afsættes yderligere 50 millioner kroner her og nu til at hjælpe de hårdest trængte danskere.

Det vil sige, at varmekunder, som for eksempel er gået på pension, er på førtidspension eller er på en social ydelse og varmer op med naturgas i deres hjem, skal kunne få yderligere hjælp.

Der skal dog ikke kun laves en kortsigtet løsning, mener Venstre. Der skal også ses på, hvordan man løser problemerne med de højere priser på længere sigt.

- Vi bliver nødt til at indgå i en bredere diskussion med regeringen, om hvordan vi løser det her akutte og meget alvorlige problem. Derfor er vi også villige til at se på yderligere tiltag. Det er meget store regninger, nogle danskere får, siger klimaordfører Marie Bjerre.

Hvorfor er det her et område, som I som et liberalt parti skal blande jer i?

- Det er en helt ekstraordinær situation. Jeg mindes ikke, at vi i min levetid har set så store prisstigninger, og det er også derfor, at mange danskere ikke aner deres levende råd. Det er ikke noget, man kan spare sig ud af som enkeltperson, og det kræver, at vi i Folketinget handler, siger klimaordføreren.

Støttepartier vil have ministeren på banen

Regeringens støttepartier SF og Enhedslisten mener heller ikke, at regeringen kan sidde på sin flade, efter at de afsatte 100 millioner kroner på finansloven.

SF er ikke klar til at sætte et konkret beløb på lige nu, men opfordrer klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) og hans ministerium til at regne på, hvad der er brug for - både på kort og på lidt længere sigt.

- Hvis man har en lav indkomst og bor i et område, hvor for eksempel gas fylder meget, så skal de prioriteres. Der skal findes millioner, men det kræver, at regeringen vil åbne kassen, siger klima- og energiordfører Signe Munk, der ønsker at indgå i konkret forhandlinger om yderligere hjælp.

Hun fortæller, at de stigende energipriser lige nu giver mange danskere søvnløse nætter.

- Jeg ved, at der er danskere, der er ret bekymrede for deres privatøkonomi og for, om de skal gå fra hus og hjem. Der mener jeg, at vi har et ansvar for at spænde et politisk sikkerhedsnet ud. Det er ikke dem, der er skyld i, at gaspriserne hamrer derudad, siger klimaordfører Signe Munk.

Også Enhedslisten ønsker at drøfte sagen med den ansvarlige minister, Dan Jørgensen, og finde flere penge til de hårdest trængte forbrugere.

Klima- og energiordfører Søren Egge Rasmussen mener dog også, at de stigende priser kan bruges til én positiv ting.

- Man skal også forsøge at bruge situationen positivt. Der er masser af energibesparelser i erhvervslivet, der ikke bliver lavet, og som under normale omstændigheder kan tjene sig ind på tre år. Nu står vi med højere energipriser, der gør, at vi skal have mere fokus på elektrificering og få fossile brændsler ud, siger han.

Klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) ønsker ikke at stille op til interview om sagen, men henviser til partiets klimaordfører, Anne Paulin.

Hun siger i en skriftlig kommentar.

- Vi har ikke på nuværende tidspunkt lagt os fast på, om der kommer yderligere initiativer. Men vi følger udviklingen meget nøje, og er bevidste om, at de høje energipriser har stor betydning for mange danskeres økonomi.