Politikere sløjfer skattefrihed for telefoner - men beholder selv skattefrit tillæg

Socialdemokratiets gruppeformand varsler ændringer: - Det ser underligt ud.

SF's formand Pia Olsen Dyhr med sin arbejdstelefon under Folketingets åbningsdebat. Politikere og ministre får udleveret en arbejdstelefon - men modtager samtidig et stort skattefrit tillæg, der blandt andet skal dække telefoni. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

En planlagt skattelettelse på arbejdstelefoner blev mandag afblæst, da regeringen og dens støttepartier blev enige om en finanslov, der forlænger de nuværende regler.

Reglerne går ud på, at man hvert år skal betale skat af 2.800 kroner, hvis man har fået en mobiltelefon af sin arbejdsgiver.

Afblæsningen af skattelettelsen gælder dog ikke politikernes såkaldte omkostningstillæg, som er et skattefrit tillæg, der blandt andet skal dække udgifter til telefoni.

Og den manøvre er faldet Michael Andersen fra Viby Sjælland for brystet. I et brev til Folketingets skatteudvalg foreslår han, at der også bliver lagt skat på omkostningstillægget.

- Jeg synes, det er lidt småligt, at man ændrer på reglerne for beskatning af arbejdsgiverbetalte mobiltelefoner, men ikke gør det for sig selv. Det ser ikke så pænt ud, siger Michael Andersen, der har sendt brevet til skatteudvalget som privatperson.

Michael Andersen mener, at der er tale om hykleri, når danskerne skal beskattes af deres arbejdstelefoner, mens politikerne modtager et stort skattefrit tillæg til at dække en række udgifter herunder telefoni.

- Jeg synes bare, der skal være de samme vilkår for politikerne som for os på arbejdsmarkedet, og derfor har jeg den her undren, som jeg har rettet til politikerne, siger han.

Flere ordninger for politiker-telefoner

Omkostningstillægget er et skattefrit tillæg til de folkevalgte på 5.249 kroner om måneden til politikere med bopæl i Danmark og 7.000 kroner om måneden til folkevalgte fra Færøerne og Grønland.

Tillægget blev indført i 1954 og har til formål at dække politikeres udgifter til blandt andet rejser og post:

- Dette beløb skal dække de generelle omkostninger, som alle medlemmer har såsom repræsentation, ekstra porto- og telefonudgifter, omkostninger under rejser (...), står der i loven, der senest blev opdateret i 1999.

Dengang var det årlige omkostningstillæg 45.000 kroner. I dag er det 63.000 kroner om året for politikere bosat i Danmark. Tillægget gælder også ministre.

Selv om det fremgår af loven, at omkostningstillægget blandt andet skal bruges til telefoni, har Folketingets Administration i mellemtiden indført arbejdsgiverbetalt telefon.

Når en politiker vælges til Folketinget, modtager han i dag en startpakke bestående af en mobiltelefon, en bærbar computer og internet i hjemmet.

Og det er en pakke, som der skal betales skat af. Derfor betaler politikerne faktisk skat af de mobiltelefoner, de får fra Folketingets Administration - selv om de altså samtidig modtager et skattefrit tillæg, som skal dække blandt andet telefonudgifter.

- Det her understreger med al tydelighed, at der er noget, vi skal have lavet om på, siger Flemming Møller Mortensen, der er gruppeformand i Socialdemokratiet.

Kommission anbefaler afskaffelse

Flemming Møller Mortensen har i forvejen sat gang i et arbejde for at modernisere politikerne vederlagsordninger, som på mange måder er skæv i forhold til det øvrige arbejdsmarked.

- Det er vigtigt for os at få opdateret de her regler, så de afspejler arbejdsmarkedet. Vi skal have kigget på vederlaget, på pension og så ikke mindst på det her omkostningstillæg. Der er gået alt for mange år, hvor man bare har videreført nogle gamle ordninger, siger Flemming Møller Mortensen.

Han ønsker ikke at komme med konkrete bud på, hvordan en fremtidig aflønning af politikerne skal sættes sammen. Men han erkender, at eksempler som i denne artikel kan være med til at puste til politikerleden.

- Det ser jo underligt ud, at der skal være flere ordninger for mobiltelefoner. Den ene er skattefri, og den anden er ikke. Det er en meget høj prioritet for os at få et mere afbalanceret og transparent system, siger Flemming Møller Mortensen.

Han henviser til Vederlagskommissionen, der i 2016 fremlagde en række forslag til en balanceret aflønning af politikerne.

Blandt forslagene var helt at fjerne omkostningstillægget, da "kommissionen finder, at begrundelsen for tillægget i det væsentligste er faldet bort, og anbefaler derfor at fjerne omkostningstillægget," som der står i den sammenfattende rapport.

- Jeg ønsker, at vi som noget af det første i 2020 tager fat på det her. Det er helt afgørende for mig og for Socialdemokratiet, at vi får kigget på det her, siger Flemming Møller Mortensen, der håber, at der kan findes et flertal for nogle nye regler inden for det næste halve år.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk