Politikere undrer sig over manglende ret til at klage: 'Bindegalt'

En række partier kritiserer, at boligejere ikke har ret til at klage over deres ejendomsvurderinger før i 2025.

Mange boligejere landet over fik sig noget af en overraskelse, da de mandag aften endelig kunne tjekke deres nye, foreløbige ejendomsvurderinger.

I DR har vi fået hundredvis af henvendelser fra boligejere, som undrer sig over vurderingerne, og en af dem er Thomas Hugo Møller, der er pilot og bor i Hjørring.

Han købte sin grund i 2010 for en million kroner. Mandag blev den vurderet til 6,6 millioner.

- Jeg har fået tjekket, at mine BBR-oplysninger er rigtige, så jeg troede ikke, der var noget, der kunne overraske mig.

- Men så fik jeg den her vurdering og tænkte, at de måtte have sat kommaet forkert, siger han.

Thomas Hugo Møller mener, der er sket en fejl i vurderingen, da priserne i hans område normalt ikke stiger så meget.

Og da Thomas Hugo Møller ledte efter et sted at klage over det, han mener er en fejl, fandt han ud af, at det kan han først i 2025.

- Jeg betaler min skat med glæde, men når de laver sådan noget makværk her, som man ikke har nogen mulighed for at klage over, så ryster det mig lidt.

'Problematisk i forhold til retssikkerheden'

Den 1. januar 2024 træder helt nye boligskatteregler i kraft.

Men som DR tidligere har afsløret, så når skattevæsnet på ingen måde at sende de endelige, nye vurderinger ud til alle boligejere i år.

De massive forsinkelser betyder, at landets boligejere i stedet skal beskattes af en "foreløbig vurdering".

Hvis man står til at skulle betale mere i skat i 2024 på grund af den foreløbige vurdering, vil man få en skatterabat, der modsvarer skattestigningen.

Det gælder, så længe man bliver boende og vel at mærke ejer ejendommen før udgangen af 2023.

Men som boligejer har man hverken ret til at få rettet eller klage over ejendomsvurderingen før tidligst i 2025, selv hvis der skulle være alvorlige fejl i vurderingen.

Og det er ikke godt nok, mener flere politiske partier.

Pernille Vermund, der er formand for Nye Borgerlige, kalder det "helt vildt", at man har suspenderet klageretten indtil 2025.

Hun understreger, at der med et system som dette altid vil være nogle fejlskud.

- Men at det er så vildt, som det er nu, og man samtidig har frataget borgerne muligheden for at klage, er problematisk i forhold til retssikkerheden, siger hun.

Christina Olumeko, der er skatteordfører for Alternativet, kalder det "skandaløst", at man ikke kan klage over sin foreløbige vurdering.

- Det betyder, at man bliver opkrævet en skat på et grundlag, der kan være forkert, og først kan blive efterreguleret, når man er blevet opkrævet den skat. Det er enormt problematisk og ikke noget, vi plejer at gøre i Danmark, siger hun.

DF: 'Bindegalt'

Hverken Nye Borgerlige eller Alternativet er med i aftalen om de nye ejendomsvurderinger.

Det er Dansk Folkeparti til gengæld, men skatteordfører Nick Zimmermann kalder det "bindegalt", at boligejere ikke har ret til at klage over skæve vurderinger.

- Det skriger jo til himlen, at man laver en klageret, som man så suspenderer indtil 2025. Hvis ikke det var så tragisk, ville det være komisk, siger han.

- DF gik med i forligskredsen, fordi vi skal have et boligskattesystem i Danmark. Vi skal have betalt vores skat, så vores velfærdssamfund kan fungere. Men dengang, vi gik med, blev vi stillet nogle andre ting i udsigt end det, vi har set nu.

Skatteminister: Ingen ret til at klage

Skatteminister Jeppe Bruus (S) anerkender, at der findes eksempler på ejendomsvurderinger, der er skudt helt ved siden af skiven.

- Boligejere har ingen ret til at klage, men hvis der er noget, der ser helt vildt ud, så skal det selvfølgelig rettes til, siger han.

Han åbner dog en mulighed for boligejere, der er bekymrede for ikke at kunne sælge deres bolig, før de endelige ejendomsvurderinger ligger klar.

- Hvis du skal sælge dit hus og har den frygt, så skal du kontakte Vurderingsstyrelsen, for så er der faktisk mulighed for at tage sagen ind manuelt og kigge på den i forbindelse med en køb og salg-situation, siger Jeppe Bruus.