Politikere vil granske Statens Serum Institut

Statens Serum Institut sidder så tungt på det danske vaccinemarked og er ramt af så stor kasketforvirring, at et flertal i Folketinget vil undersøge, om instituttet skal splittes op i flere dele.

(© DR)

Den statslige virksomhed, Statens Serum Institut, sidder så tungt på det danske vaccinemarked og er ramt af så stor kasketforvirring, at et flertal i Folketinget nu vil undersøge, om instituttet skal splittes op i flere dele.

Mange roller

Seruminstituttet er i dag både rådgiver, producent og importør af vacciner og det er problematisk, mener politikere fra S, SF og DF.

- Det er måske på tide at vi fratager Statens Serum Institut nogle af de roller, så de kan koncentrere sig om forskning og uvildig rådgivning, men måske ikke længere skal producere og ikke længere skal have de interesser, de også har i forhold til også at tjene penge, siger SF's sundhedspolitiske ordfører, Jonas Dahl til Magasinet Penge.

- Vi bliver nødt til at have en diskussion om, hvorvidt det stadig er den rigtige rolle, de spiller, siger Sophie Hæstorp Andersen, sundhedspolitisk ordfører for Socialdemokraterne.

Statens Serum Institut skal ifølge sit lovgrundlag overvåge og rådgive om forebyggelse af smitsomme sygdomme. Og instituttet skal sikre, at danskerne altid har adgang til de nødvendige vacciner. Derfor er det Seruminstituttet selv, der indkøber de vacciner, som instituttet ikke selv producerer via udbud hos udenlandske producenter. Den model betyder, at seruminstituttet tjener penge på at sælge vaccinerne videre i Danmark. Alle de vacciner, seruminstituttet selv producerer, kommer slet ikke i udbud.

En rigtig god forretning

Det seneste årsregnekab for 2009 viser, at Statens Serum Institut er en blomstrende forretning. Instiututtet satte ny rekord med en omsætning på 1,6 milliarder kroner. De 128 millioner kom direkte fra det offentlige i form af tilskud, mens godt 1,3 mia. er penge Seruminstituttet selv tjener, primært på vacciner.

Både politikere, sundhedseksperter og konkurrenter vurderer, at vaccinepriserne i Danmark vil falde, hvis Seruminstituttets monopollignende status forsvinder.

- Et slag på tasken er prisfald på 20-25 procent, hvis markedet gives frit, siger Karsten Østergaard, direktør i Danske Lægers Vaccinationsservice.

Kasketforvirring

Liselott Blixt, der er sundhedspolitisk ordfører for Dansk Folkeparti, mener at Seruminstituttet i dag har for mange kasketter på og mener, at Danmark bør skæve til de efterhånden mange lande, der har givet vaccinemarkedet frit.

- Man skal lære af andre lande en gang imellem. Har de gjort noget, der gør at medicinpriserne bliver billigere, så vi kan få vaccineret flere, så synes jeg helt klart det er en model, der skal forfølges, siger Liselott Blixt, sundhedspolitisk ordfører for Dansk Folkeparti.

Margrethe Nielsen, konsulent i det uafhængige forskningsinstitut Cochrane, ser flere problemer ved Seruminstituttets mange roller. Og hun er ikke tryg ved instituttets rådgivning.

- Det kan man jo ikke være, når der er tale om så mange interessekonflikter, som der er i denne sammenhæng, siger Margrethe Nielsen.

Direktøren hilser politikerne velkommen

Niels Strandberg, der er direktør for Statens Serum Institut, erkender, at instituttet sidder tungt på markedet.

- Der er jo ingen tvivl om at vi har monopol på børnevaccinerne, fordi det er lovfæstet at det er os der skal levere børnevaccinerne. På de andre vacciner har vi ikke et formelt monopol, spørgsmålet er om vi har et reelt, siger Niels Strandberg.

Kan du forstå, at nogle folk bliver forvirrede over hvornår I optræder som uvildige rådgivere og hvornår i er forretningsdrivende?

- Vi er altid uvildige rådgivere, for det vi laver, det laver vi for staten. Vi laver de opgaver der står i loven vi skal lave. Vi skal producere, vi skal rådgive, vi skal fremskaffe vaccinen.

Niels Strandberg er ikke nervøs ved udsigten til at Folketinget nu vil se på Statens Serum Instituts struktur.

- Det hilser jeg kun velkommen. Det er fem år siden, at vi så på det sidst. Jeg tror ikke, der er ændret så meget, men lad os se på det igen, siger Niels Strandberg.