Politikere vil splitte landets største banker op

Et folketingsflertal uden om regeringen ønsker at splitte Danmarks største banker op. Brian Mikkelsen advarer om, at det vil være et dødsstød for bankerne.

Morten Bødskov (S) og hans partifæller vil opsplitte danske banker. (© DR)

Alt kan snart se anderledes ud for de seks største banker i Danmark.

Socialdemokraterne anbefaler nu, at Danske Bank, Nordea Danmark, Jyske Bank, Sydbank, Nykredit Bank og FIH Erhvervsbank opsplittes ved lov, og uden om regeringen tegner der sig et flertal for hovedlinjerne i forslaget. Det skriver Politiken.

- Bankerne har nået en størrelse, hvor det vil få uoverskuelige konsekvenser, hvis en af dem falder sammen, og derfor er det nødvendigt at splitte dem op i mindre selvstændige enheder, siger Socialdemokraternes finansordfører, Morten Bødskov.

På linje med Socialdemokraterne står SF's finansordfører, Ole Sohn, der også er ivrig efter at finde en mindre risikabel konstruktion for de danske banker, og Dansk Folkepartis gruppeformand, Kristian Thulesen Dahl.

- Jeg vil gerne være med til at regulere bankernes størrelse, men forudsætningen er, at bankerne bliver stillet ens i forhold til udenlandske konkurrenter, siger Kristian Thulesen Dahl.

Banker afviser

De danske banker afviser forslaget så godt, som de nu kan. Nordea Danmarks administrerende direktør, Peter Schütze, siger, at det er baseret på en forkert idé om, at bankernes størrelse siger noget om den fare, bankerne udgør.

Økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) kalder forslaget for typisk socialdemokratisk skepsis mod større virksomheder og understreger, at forslaget vil betyde døden for de danske banker i den internationale konkurrence.

- Jeg arbejder gerne for passende regulering af bankerne. Men det skal foregå i internationalt regi, og der skal ikke være forbud mod bestemte bankstørrelser, siger Brian Mikkelsen.

Facebook
Twitter