Politisk analytiker: Snebolden er begyndt at rulle på det regionale område

Flere forhandlere håber, at en regional aftale kan bane vej for forlig på andre områder.

Hele dagen er der blevet forhandlet på det regionale område, mens stat og kommune har siddet over. (Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix) (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

Forhandlingerne i Forligsinstitutionen fortsætter tirsdag aften.

Og ovenpå en resultatløs mandag er der her til eftermiddag anderledes positive meldinger fra forhandlingerne. Meget tyder nemlig på, at det kan lykkes at lave en regional aftale.

Det fortæller DRs politiske analytiker Jens Ringberg, der følger forhandlingerne tæt.

- Både arbejdsgivere og lønmodtagere har en tro på, at snebolden er begyndt at rulle. Først og fremmest på regionernes område. Her har de hele dagen arbejdet på at nå frem til en aftale. Der kan gå hundrede ting galt, men der er mange, der tror på det, siger han.

Staten sidder over

Dagens forhandlinger gik i gang i morges klokken ti, hvor forhandlere fra både det statslige, regionale og kommunale område var indkaldt af forligsmand, Mette Christensen.

Men indtil videre er det kun parterne i de regionale forhandlinger, der har siddet ved forhandlingsbordet. De kommunale og statslige forhandlere er til stede, men i venteposition, fortæller Jens Ringberg.

I går var håbet, at man kunne lande en aftale på staten, som kunne bane vej for et forlig på andre områder. Men forhandlingerne endte i hårdknude, og de statslige forhandlere blev sendt hjem.

Nu tror flere forhandlere i Forligsinstitutionen ifølge Jens Ringberg på, at en regional aftale kan skubbe forhandlingerne mod mål det kommunale område.

- Og så er der spørgsmålet om, hvorvidt det kan have en effekt på staten. Der ser det temmelig svært ud. De statslige forhandlinger er i en fastlåst situation, og dem der forhandler på statens vegne, sidder i en slags skammekrog og venter på, at der måske sker noget på de andre områder, siger Jens Ringberg.

Jens Ringberg mener, at statens topforhandler, innovationsminister Sophie Løhde (V), vil være tilfreds med, at der bliver lavet en aftale om lønstigning på regionernes område.

- Så er der skred i noget, og så kan det være, der kommer pres på dem, hun forhandler med på det statslige område, siger han.

Musketereden redefineret

Lønmodtagere fra alle områder har gennem forløbet stået fast på en såkaldt musketéred.

Det betyder, at parterne på tværs af stat, regioner og kommuner skal være enige om lønstigninger, sikring af betalt spisepause og om arbejdstid for lærere og undervisere, før der er en aftale.

Men nu er arbejdsgiverne parate til at indgå aftaler, der hvor det er muligt, for at begrænse en eventuel konflikt. Det har kommunernes topforhandler, Michael Ziegler, sagt tirsdag formiddag.

- Det virker som om, at musketereden er blevet redefineret lidt. Det sker løbende, og det er konsekvensen af, at man ikke kan blive enige. Hvis man alle kan blive enige om, at det er i orden at indgå en regional aftale først, så vil der stadig være nogen, der mener, at det kan tolkes som musketéred, siger Jens Ringberg.

Forhandlingerne fortsætter tirsdag aften. Forligsmanden har udskudt forhandlingerne to gange og kan ikke udskyde dem mere. Derfor skal der findes en løsning senest 1. maj. Ellers vil storkonflikten blive en realitet.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter