Politisk flertal vakler: Du risikerer skattesmæk af indefrosne feriepenge

Radikale dropper opbakning til flad skat på udbetalingen af feriepengene.

Den liberale tænketank Cepos skønner, at udbetalingen af de tre ud af fem ugers feriepenge vil sende 96.000 danskere over topskattegrænsen. (Foto: Claus bech © Scanpix)

Hvis du vælger at få udbetalt de omdiskuterede tre ugers feriepenge, som ligger og venter på dig til efteråret, så risikerer du samtidig at skulle betale topskat af pengene.

I dag fremsættes lovforslaget, der skal få milliarderne til at flyde fra statskassen og ud i samfundet, så forbruget og virksomhedernes hjul kan dreje videre efter et iskoldt forår præget af coronavirus.

Tidligere stod Radikale Venstre bag blandt andet Fagbevægelsens Hovedorganisation, der mente, at der allerede var en aftale om en flad beskatning, hvor alle betaler 38 procent.

Modellen blev fremlagt af Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsernes Hovedorganisation (FH), der kaldte en sådan model for en klokkeklar aftale, da man udfærdigede den nye ferielov.

Men Radikale Venstre støtter ikke længere op om forslaget, fortæller beskæftigelsesordfører Samira Nawa.

- Vi har løbende over sommeren stillet Beskæftigelsesministeriet spørgsmål om, hvordan feriepengene skal beskattes, og ministeriet har fortalt både mundtligt og skriftligt, at det skal være en progressiv beskatning. Det er deres vurdering, og den bakker vi op om, siger Samira Nawa.

I beregneren herunder kan du se, hvor meget du har sparet op i feriepenge.

'Mange vil lade pengene stå'

Altså en model hvor alle danskere – både dem i de laveste og højeste indkomstgrupper – skal betale samme skatteprocent.

I dag fremsættes lovforslaget, og allerede på mandag i næste uge forventes det at blive stemt igennem i Folketinget.

Regeringen har hele tiden holdt fast i, at de, der vil have udbetalt pengene, skal beskattes normalt - altså med fuld beskatning, hvor en indtægt på over 531.000 kroner efter AM-bidrag i år udløser topskat.

Tip os

  • Er du en af dem, der kommer over grænsen og skal betale topskat, hvis du vælger at få udbetalt dine indefrosne feriepenge?

  • Så hører vi gerne fra dig. Skriv til emii@dr.dk

Partierne i blå blok har omvendt argumenteret for, at pengene på den måde kommer til at gøre mindre gavn, fordi flere måske vil tøve med at tage imod de ekstra feriepenge, hvis de ved at få pengene udbetalt rammer grænsen for topskat.

På den måde vil den saltvandsindsprøjtning, der skal stimulere forbruget og økonomien, blive mindre effektiv, lyder deres argument.

Men flertallet bag FH’s forslag er med Radikale Venstres udmelding dødt. Partiets ændrede kurs undrer De Konservatives partiformand, Søren Pape Poulsen.

- Jeg synes, at det er ærgerligt, når de ellers var fuldstændig klar til kamp, at de så falder ned som lam. Det her betyder, at mange vil lade pengene stå, så vi ikke får den gang i samfundet, som vi ellers ville, siger han.

Cepos: 96.000 ekstra skal betale topskat

Radikale Venstres kurskifte vil komme til at gå ud over mange af de feriechecks, som danske lønmodtagere kan vælge at tage imod til oktober.

Den liberale tænketank Cepos har udregnet, hvad det vil betyde for de forskellige indkomstgrupper, om man beskatter feriepengene progressivt, eller man går med den flade skat.

Tænketanken har i sin udregning af den førstnævnte model udregnet et gennemsnit af kommuneskatteprocenten. De har regnet med, at der i gennemsnit betales 24,95 procent i kommuneskat.

Desuden er Cepos kommet frem til, at udbetalingen af de tre ud af fem ugers feriepenge vil sende 96.000 danskere over topskattegrænsen. Det vil sige, at et godt stykke over en halv million lønmodtagere skal betale topskat af alle eller dele af deres indefrosne feriepenge.

- Det er ikke hensigtsmæssigt, at så mange ryger op i topskattegrænsen. Der er brug for, at nogle lønmodtagere arbejder ekstra under krisen, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen og fortsætter:

- Og så er der den mulighed, at man lader pengene stå i feriepengesystemet, da man så kan undgå at betale topskat.

Hos Radikale Venstre er det ifølge beskæftigelsesordfører Samira Nawa ikke noget, der kan få partiet til igen at skifte mening og støtte forslaget om flad skat, siger hun.

Hvis for eksempel Venstre om 14 dage stiller et beslutningsforslag om flad skat på feriepengene, så vil I stemme nej?

- Umiddelbart ville jeg ikke kunne forestille mig, at vi ville stemme for det, med mindre at Beskæftigelsesministeriet ændrede fortolkning, siger Samira Nawa fra Radikale Venstre.

Det er frivilligt, om man vil have pengene udbetalt. Man kan for eksempel lade dem stå i Lønmodtagernes Dyrtidsfond og først få dem udbetalt, når man forlader arbejdsmarkedet.

Man kan også få dem udbetalt og med det samme indbetale dem på sin egen pensionsordning, hvormed de ikke bliver beskattet nu.

Facebook
Twitter