Politisk pres på Uber og Airbnb: De skal kontrolleres af Skat

Oppositionen vil have ændret loven for at sikre sig, at Uber-chauffører og Airbnb-udlejere betaler skat.

Lovgivningen tager ikke højde for den nye form for tjenester, der er ved at komme, mener socialdemokraternes skatteordfører. (Foto: Sergio perez © Scanpix)

Socialdemokraterne, SF, Konservative og Enhedslisten vil indføre automatisk indberetningspligt fra selskaber som Uber og Airbnb, så Skat automatisk får besked om, hvem der har tjent penge via selskabernes platforme.

Det skal ske for at undgå en sort økonomi, hvor man kan tjene sorte penge ved at køre som chauffør for Uber eller ved at leje sin lejlighed ud via Airbnb uden at blive kontrolleret.

- Det er rigtig godt for borgerne, at de har mulighed for at benytte sig af tjenester som for eksempel Uber. Vi skal bare være sikre på, at det foregår på ordentlige vilkår, siger Socialdemokraternes skatteordfører, Jesper Petersen.

Han mener ikke, at lovgivningen tager højde for den nye form for tjenester, der er ved at komme, men det bør den gøre, lyder det.

DF og LA bakker op

Som reglerne er nu, kan Skat bede Skatterådet om tilladelse til at indhente skatteoplysninger fra selskaberne. Men et politisk flertal, som det, der er på vej, kan helt ændre loven, så selskaberne fremover automatisk skal indberette; hvem og hvor meget udlejere og chauffører i Danmark tjener.

- Forhåbentligt forstår skatteministeren signalet og kommer med et lovforslag, så Skat får hjemmel til de her informationer. Vi skal være sikre på, at der bliver betalt skat af de penge (dem som Uber-chauffører og Airbnb-udlejere tjener, red.) - ligesom der bliver betalt skat af alle andres indtægter, siger Jesper Petersen.

Også Dansk Folkeparti og Liberal Alliance ser positivt på mere skattekontrol, men de vil i dialog med selskaberne og ministeren, inden de lægger sig fast på en model, der kan sikre, at den rigtige skat bliver betalt.

Skat oplyser i en mail til DR, at de er ved at sætte gang i et projekt, der skal kortlægge udfordringerne ved deleøkonomi. Skat afventer resultatet af denne, inden de eventuelt selv beder Skatterådet om tilladelse.

Præcisering:

Tidligere fremgik det af artiklen, at Alternativet også ville indføre automatisk indberetningspligt fra selskaber som Uber og Airbnb. Partiet vil dog diskutere konsekvenserne og omfanget med branchen og i skatteudvalget, inden partiet vil kræve dette.