Populær fedme- og diabetesmedicin giver Novo Nordisk tocifret milliardoverskud

Novo Nordisk hæver sit overskud med hele 46 procent i årets andet kvartal sammenlignet med sidste år.

Novo Nordisk i Bagsværd, søndag den 19. juli 2020. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Rettelse: Tidligere fremgik det i artiklen, at det var det højeste kvartalsoverskud nogensinde. Dette er ikke korrekt. I første kvartal i år fik Novo Nordisk et overskud på 19,8 milliarder kroner efter skat.

Det går rigtig godt for medicinmastodonten Novo Nordisk, der netop har offentliggjort regnskabet for andet kvartal i år.

Her lander virksomhedens overskud på 19,4 milliarder kroner efter skat.

Dermed hæver Novo Nordisk sit overskud med hele 46 procent i årets andet kvartal sammenlignet med sidste år.

- Det er et af de højeste kvartalsoverskud, de nogensinde har haft, fortæller DR's økonomikorrespondent Casper Schrøder.

Ved årets første kvartal fik Novo Nordisk et overskud på 19,8 milliarder kroner efter skat.

Overskuddet skyldes især, at salget af selskabets populære diabetespræparat Ozempic og fedmemedicinen Wegovy brager afsted på både lands- og verdensplan. Og så har Novo Nordisk endda haft svært ved at følge med i produktionen af fedmemedicinen på grund af den store efterspørgsel fra blandt andet USA.

Salget af fedmemedicin er seksdoblet

Nøglen til succesen hos lægemiddelvirksomheden ligger i det aktive stof semaglutid. Stoffet får kroppen til at tro, at man er mæt, og derigennem opnår man vægttab ved ganske enkelt at spise mindre.

Efterspørgslen er stor på Novos fedmemedicin. Ifølge de seneste tal fra Sundhedsdatastyrelsen i juni bruger mere end 66.000 danskere Wegovy, mens lidt over 73.000 danskere har indløst en recept på diabetesmidlet Ozempic i løbet af årets første kvartal.

Det er særligt fedmemedicinen Wegovy og diabetespræparatet Ozempic, der skyldes Novo Nordisks store overskud. Begge præparater giver patienterne en større mæthedsfornemmelse, der resulterer i et vægttab. (Foto: © Jim Vondruska, Ritzau Scanpix)

På verdensplan er salget af Wegovy steget til 7,5 milliarder kroner i andet kvartal. Det er en seksdobling i salget, hvis man sammenligner med samme periode sidste år, hvor der blev solgt for omkring 1,18 milliarder kroner.

Salget af Ozempic voksede med knap 60 procent til 22,1 milliarder kroner i andet kvartal.

- Vi er meget tilfredse med salgsvæksten i første halvår af 2023. Væksten er drevet af stigende efterspørgsel efter vores GLP-1-baserede diabetes- og fedmebehandlinger, og vi betjener flere patienter end nogensinde før, siger administrerende direktør i Novo Nordisk Lars Fruergaard Jørgensen i en pressemeddelelse.

Opjusterer forventninger endnu engang

Selvom Novo Nordisk selv havde høje forventninger til resultatet af halvårsregnskabet, er salget af deres præparater gået endnu bedre end forudset.

- For anden gang i år bliver Novo Nordisk selv overrasket over, hvor mange penge de kommer til at tjene. De regner nu med, at deres overskud vil vokse med op mod 37 procent sammenlignet med sidste år. Det er ikke småting, når vi taler om milliarder af kroner, siger DR's økonomikorrespondent, Casper Schrøder.

Og der er en god grund til, at Novo Nordisk endnu en gang kan skrue på forventningerne.

Tirsdag offentliggjorde selskabet testresultater, som viser, at medicinen ovenikøbet kan forebygge alvorlige hjerte-kar-hændelser med omkring 20 procent.

Dertil er Novo-aktien også skudt i vejret i så høj en grad, at Novo Nordisk i marts blev en markedsværdi, der bringer det danske C25-selskab ind i gruppen af de 20 største selskaber i verden.

For det går så godt i Novo Nordisk, at det påvirker hele Danmarks samlede danske økonomi, vurderer Casper Schrøder.

- Dansk økonomi ville nok stå stille, hvis vi trak medicinalindustrien ud af regnestykket, siger han.