Portræt af Tommy Ahlers: Fra serieiværksætter til Venstre-løve

Den 42-årige iværksætter kan nu sætte handling bag ordene som ny uddannelses- og forskningsminister for Venstre.

Tommy Ahlers i sin delevilla på Østerbro. For fremtiden skal der holde en ministerbil ude foran boligen. (Foto: © Linda Kastrup, Scanpix)

Det bliver en mand med klare holdninger, som tager over for en anden mand med klare holdninger, når indehaveren af den øverste chefstol i Uddannelses- og Forskningsministeriet skifter fra Søren Pind til iværksætteren Tommy Ahlers.

42-årige Ahlers, der har rødder i den sønderjyske muld, har mange meninger om erhvervsliv og dansk politik.

Ahlers har blandt andet foreslået en forskerskat for iværksættere og at forbyde realkreditlån for folk under 35 år, så de ikke binder sig økonomisk og derfor er mere tilbøjelige til at springe ud som iværksættere.

Med dagens udnævnelse til uddannelses- og forskningsminister får Ahlers nu mulighed for at sætte handling bag ordene og skubbe forskerverdenen i en retning, så flere unge mennesker tør tage chancen som selvstændige.

Fra politiker til iværksætter

Tommy Ahlers var i 1990'erne aktiv i Konservativ Ungdom, hvor han ved valget i 1998 var kampagneleder for ungdomspartiet.

Han stillede samtidig op til folketingsvalget, hvor han fik 436 personlige stemmer i Sønderjyllands Amtskreds, hvilket ikke var nok til at blive valgt ind.

Efter nogle år som rådgiver hos konsulentbureauet McKinsey kastede Tommy Ahlers sig i 2005 ud i iværksættereventyret, og det er især titlen som iværksætter, der siden har klæbet til sønderjyden. Her har han særligt markeret sig som medindehaver af virksomheder som Vivino og mobilbackup-virksomheden ZYB.

Sidstnævnte byggede han på tre år op til en værdi af 300 millioner kroner, som selskabet blev solgt for til det britiske teleselskab Vodafone i 2008.

Jesper Buch: Pragtfuldt

Især det populære iværksætterprogram Løvens Hule, som netop har afsluttet tredje sæson, har naglet Ahlers fast til danskernes bevidsthed.

Gennem DR-programmet har Ahlers investeret i 15 virksomheder - blandt andet firmaet Istid, der laver is med flydende nitrogen.

Iværksætterkollegaen fra Løvens Hule, Jesper Buch, siger om dagens ministerudnævnelse:

- Det er jo pragtfuldt. Jeg synes, det er fantastisk. Det er godt for Danmark, og det er godt for iværksætteri, siger han.

Buch regner med, at Tommy Ahlers' store fokus på iværksætteri vil dryppe direkte ned i universiteternes læreplaner.

- Jeg er sikker på, at der kommer iværksætteri på skoleskemaet nu – det må være det primære formål, siger Jesper Buch.

Ahlers har tidligere været efter de danske universiteter for ikke at være hårde og elitære nok. Det kan han nu fra sit nye skrivebord på Børsgade i København lave om på.

Kritik af Løkke

At Ahlers nu glider ind i en ministerpost under statsminister Lars Løkke (V), var der nok ikke mange, som havde forudset.

Tommy Ahlers' taletid i den offentlige debat er især blevet brugt på at kritisere landets politiske ledere.

I et interview med erhvervsmediet Finans.dk sagde den bramfrie iværksætter i 2015:

- Vi mangler i den grad visionære politikere, der debatterer, hvad Danmark skal leve af. Vi diskuterer, hvordan vi kan bruge penge på velfærd, sundhed, uddannelse osv. Det er vigtigt at diskutere, men det må ikke stå over snakken om, hvordan vi skal tjene penge. Og hvordan vi får gang i den private sektor.

Tommy Ahlers kommenterede dengang på den igangværende valgkamp, hvor Løkke og Thorning sloges om statsministerposten.

- Jeg så partilederrunden onsdag, og ingen forsøgte at snakke om, hvad vi skal leve af – måske Anders Samuelsen en smule. Jeg var faktisk i chok over, at det overhoved ikke var et tema.

I samme forbindelse sagde Ahlers:

- Lars Løkke? Han har aldrig været ude og lave noget privat. Kristian Thulesen Dahl? Helle Thorning? Hele vejen rundt. De har aldrig været ude og skabe arbejdspladser, vokse omsætningen og få et salgsteam til at fungere. Det er egentlig ikke så underligt, at de kun kan finde ud af at bruge penge. For de har aldrig prøvet andet.

Stiller op i 2019

Løkke og Ahlers kender hinanden fra Disruptionrådet, som Lars Løkke nedsatte i 2017 for at se nærmere på effekterne af den såkaldte 'fjerde industrielle revolution'.

Der har Ahlers tilsyneladende markeret sig så overbevisende, at han nu skifter karrierespor tilbage til politik.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen oplyser, at Ahlers har givet tilsagn om at stille op til folketingsvalget næste år:

- Jeg er glad for, at Tommy har sagt ja til at træde ud af den ene Løvens Hule og ind i den anden med hud og hår og også med et tilsagn om, at Tommy stiller op for mit parti ved næste folketingsvalg, siger Lars Løkke.

BLÅ BOG

 • Født 1975

 • Tidligere aktiv i Konservativ Ungdom og stillede til Folketingsvalget i 1998.

 • Uddannet jurist fra Københavns Universitet 2000.

 • Konsulent i McKinsey 2000-2004.

 • Iværksætter siden 2005, hvor han stiftede It-selskabet ZYB.

 • og kendt som jurymedlem i DR-programmet Løvens Hule.

 • Opvokset i Agerskov i Sønderjylland i en indremissionsk familie.

 • Fraskilt, har to børn.

 • Bor i en delevilla på Østerbro i København.

 • Involveret i virksomhederne bl.a.: Peakon, Washa, Drivr, Sponsta, Firtal, Tradono, Pølsekompagniet, PlayWithAPro, Astralis, REC Watches og Vivino.

 • Kilder: Ahlers, DR, Ud og Se.