PORTRÆT Goldman Sachs - banken der har vokset sig større end nationer

Finansgigant har forgreninger over hele kloden og tusindvis af selskaber i porteføljen

Finansgiganten Goldman Sachs kom for alvor i offentlighedens søgelys efter finanskrisen i 2008. Firmaet er kendt for sin risikovillighed og for sin rolle i finanskrisen - der kom til at koste finansselskabet en milliard-bøde.

Når Goldman Sachs nu køber sig ind i Dong er det en finansgigant af astronomiske dimensioner, der åbner pengetanken. Goldman Sachs har på verdensplan 32.000 ansatte, en omsætning i 2012 på 188 milliarder kroner og et overskud på 41,25 mia. kroner.

Stor politisk indflydelse

Goldman Sachs har global rækkevidde med forgreninger til en lang række af verdens lande - både de store hovedstæder og skattely - og selskaber og underselskaber skal tælles i tusinder. Spørger man finansekspert og stifter af investeringsfirmaet NPInvestor, Martin Lykke, er der tale om et firma, som nemt kan køre danske embedsmænd over.

- Goldman Sachs er en blanding af politisk indflydelse, de er særdeles stærke intellektuelt og fagligt set, og så nogle gadedrenge med en hårdhed, som man ikke kender til i Danmark. De opildner til en ekstrem hård tone internt, og den kynisme, der kan lægges for dagen, er nok svær for en embedsmand i Danmark, der tænker på flekstid, håndbold og børnepasning, at forstå. Goldman Sachs er rockstjerner i den finansielle verden, siger Martin Lykke. Der har verseret flere store sager mod Goldman Sachs. Mest kendt er sagen mod finansinstituttet efter finanskrisen i 2008.

Bøde for dårlige lån

Goldman Sachs blev beskyldt for at pakke dårlige lån med gode, hvilket fik kreditvurderingsbureauerne til at mærke dem som såkaldte AAA-værdipapirer, der blev solgt videre til investorer.

Det kom til at koste investorerne over fem milliarder kroner. Flere blev drevet til fallit. Det førte til, at det amerikanske finanstilsyn lagde sag an mod Goldman Sachs. Den sag belv afsluttet i juli 2010 med et forlig, hvor Goldman Sachs gik med til at betale ca. tre milliarder kroner i bøde og ændre sin forretningspraksis.

Bøden svarer til en uges omsætning.

Frygter at Finansministeriet kan komme til kort

Tidligere har Goldman Sachs indgået forlig i en anden sag anlagt af det amerikanske finanstilsyn SEC efter fejlslagne IT-investeringer.

Mod en gigant som Goldman Sachs frygter investeringsdirektør Martin Lykke, at finansministeriet kan komme til kort.

- Bjarne Corydon glemmer, at Goldman Sachs er kendt for at konstruere særdeles komplicerede finansielle produkter, som meget få forstår. Jeg vil vædde med, at der er en del af aftalen om køb af DONG, der er meget kompleks og formentlig mere kompleks, end man er vant til, siger Martin Lykke.

FacebookTwitter