Portræt: Her er LO’s første kvindelige formand

Lizette Risgaard er nærmest vokset op i den fagbevægelse, hun nu står i spidsen for.

Lizette Risgaard overtager LO-formandsposten efter Harald Børsting. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

- En fighter ud over alle grænser.

Sådan beskriver kolleger LO’s nye formand, Lizette Risgaard, som fra i dag står i spidsen for LO’s knap en million lønmodtagere.

Og allerede inden hun har gjort sin første gerning som LO-formand, har 55-årige Lizette Risgaard skrevet sig ind i historiebøgerne som den første kvinde på posten.

Derudover er hendes baggrund på mange måder rundet af arbejderbevægelsen. Hun er vokset op i en to-værelses lejlighed i arbejderkvarteret Nørrebro i København og havde ikke for mange penge at rutte med – men hun manglede ikke noget, siger hun.

Fagligt stærk og lyttende

Stort set hele hendes arbejdsliv er foregået i fagforeningsverdenen. Igennem tyve år var hun ansat som kontorfunktionær i en række forskellige fagforeninger.

I 2000 blev hun valgt til formand for den lokale afdeling af HK Service i København, og samtidig var hun næstformand for LO i Storkøbenhavn.

I 2007 blev hun valgt til næstformand for LO, men fra i dag kan hun trække i formandstøjet. Og det er fortjent, siger Gita Grüning, som er tidligere formand for Teknisk Landsforbund:

- Lizette er fagligt stærk, hun er meget forhandlingsparat. Hun er meget lyttende, og hun vil rigtig gerne ud og møde medlemmerne, og det betyder også at hun inddrager deres holdninger i arbejdet, og det er en vigtig kvalifikation at have med, siger hun.

Kæmper for det, hun tror på

Lizette Risgaard bliver ofte beskrevet som hårdtarbejdende, og hun har brugt rigtig meget tid på at besøge lokale afdelinger af LO rundt om i landet.

Samtidig med næstformandsposten har hun også gennemført en Mastergrad i offentlig administration.

Som formand for LO får hun nok at gøre, da LO pt. kæmper med medlemsflugt. Men det er hun klar til:

- Jeg kæmper, og jeg kæmper for sagen, og det jeg tror på. Jeg kæmper for lønmodtagerne og for, at vi skal have et ordentligt samfund i Danmark. Det vil jeg altid gøre, siger hun.