Portræt: Kulørt topadvokat og politiker har forbindelser til Shah

Geoffrey Cox er en ekstremt magtfuld person i britisk politik - og så har han rådgivet svindelmistænkte Sanjay Shah.

Den britiske rigsadvokat, Geoffrey Cox, er en mand, der sætter sindene i kog - ikke mindst i Brexit-debatten. (Foto: HENRY NICHOLLS © Scanpix)

Selv i et kulørt britisk politisk galleri stikker Geoffrey Cox ud fra mængden.

Senest kom den 59-årige advokat og politiker for alvor i vælten, da han som den britiske regerings øverste juridiske rådgiver sagde god for premierminister Boris Johnsons omstridte suspendering af parlamentet.

Højesteret stemplede efterfølgende beslutningen som 'ulovlig'.

Tidligere har hans rådgivning om den såkaldte 'backstop'-aftale om Nordirland også haft afgørende betydning for tingenes gang i det britiske parlament. Den var således en medvirkende årsag til, at det britiske parlament flere gange stemte imod daværende premierminister Theresa Mays brexit-aftale med EU.

Det betød i sidste ende, at Theresa May trak sig som premierminister.

Under alle omstændigheder beskrives Geoffrey Cox som en af brexit-kampagnens fremmeste hjerner, men det er i høj grad også hans aktiviteter ud over det politiske, der har skabt furore.

Masser af bijob

Geoffrey Cox har flere år i træk været den britiske politiker, der har tjent flest penge på bijob – i nogle år op imod syv-otte millioner kroner, viser en gennemgang af hans egne bijob-indberetninger, foretaget af DR, Børsen og The Guardian.

Dertil kommer, at han to gange ikke indberettede indtægter fra advokatgerningen i tide og i ét tilfælde fik kritik for manglende oplysninger om en ejendomsbesiddelse.

En af forglemmelserne kostede ham formandsposten i en komité, der netop skulle se på reglerne for politikeres bijob.

Som rigsadvokat og medlem af parlamentet i Storbritannien en enormt magtfuld figur i England. Her ses han inden et besøg på Downing Street 10, den britiske premierministers officielle residens. (Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS © Scanpix)

Men det er ikke kun derfor, Geoffrey Cox’ givtige virke som advokat mange gange har bragt ham i mediernes søgelys.

Klienter i skattely

Geoffrey Cox blev uddannet advokat i 1982 og var i 1992 med til at etablere advokatfirmaet Thomas More Chambers. Han bærer også titlen Queens Counsel, dronningens advokat, der er en britisk ærestitel, der gives til førende advokater med minimum 15 års erfaring.

Som en rød tråd igennem advokatkarrieren har han arbejdet for klienter i oversøiske skattely, blandt andre Cayman Islands, og har været advokat i en lang række spektakulære sager.

Blandt andet forsvarede han – med held – den daværende premierminister på Cayman Islands, der var anklaget for at have modtaget bestikkelse og for misbrug af embedet. Cox’ eget advokatfirma har adresse i både London og østaten Mauritius, der regnes for et skattely af flere organisationer, der laver lister over skattely.

Da Cox blev udnævnt til rigsadvokat i 2018, skrev oppositionspartiet Labour prompte til daværende premierminister Theresa May, at de var utrygge ved udnævnelsen. Dels på grund af hans relation til flere skattely-destinationer, dels fordi han havde stemt imod et anti-hvidvask-forslag, der ville give myndighederne bedre muligheder for at afsløre hvidvask og økonomisk kriminalitet.

Den britiske rigsadvokat, Geoffrey Cox, med en melding til det britiske underhus, hvor han selv har haft et sæde siden 2005. (Foto: handout © Scanpix)

Men Geoffrey Cox blev siddende – også da Boris Johnson tog over som premierminister efter Theresa May tidligere i år.

Advokat for Shah

Og sent i efteråret 2015 dukkede Geoffrey Cox så op i sagen om formodet udbyttesvindel mod Danmark for 12,7 milliarder kroner.

Da Danmark opdagede svindelen og indledte efterforskningen mod den formodede bagmand, Sanjay Shah, blev Geoffrey Cox hyret af den britiske finansmand.

Geoffrey Cox har selv opgivet til det britiske parlament, at han i en periode fra 2015 til 2017 har tjent cirka 3,4 millioner kroner på at arbejde for de selskaber, som har tilrettelagt Sanjay Shahs forsvar.

Da Theresa May 9. juli 2018 udnævnte ham til rigsadvokat – eller Attorney General, som den officielle titel er - og dermed regeringens øverste juridiske rådgiver, overtog Cox samtidig ansvaret for anklagemyndigheden Crown Prosecution, som de danske myndigheder arbejder tæt sammen med som led i efterforskningen af netop Sanjay Shah.

Det får nu danske politikere til at stille spørgsmål til justitsminister Nick Hækkerup (S). De vil have en forsikring om, at Cox’ mulige dobbeltrolle ikke har påvirket efterforskningen af udbyttesvindelsagen.

Nedenfor kan du se DR's erhvervskorrespondent, Jakob Ussing, forklare, hvad der er op og ned i danmarkshistoriens største svindelnummer, udbyttesagen.

Afviser habilitetsproblemer

En talsmand for Geoffrey Cox afviser, at Cox har påvirket efterforskningen i Danmark og Storbritannien.

- Der findes et system i rigsadvokat-kontoret, der sikrer, at der ikke kan opstå habilitetsproblemer. Som tilfældet er med alle andre sager, han tidligere har optrådt i som advokat, vil han ikke tage del i beslutninger om Shah-sagen, hvis den skulle lande på hans bord, lyder det fra talsmanden.

Talsmanden oplyser videre, at Geoffrey Cox' involvering med Sanjay Shah var i rollen som "ledende advokat, der var ansat helt efter sædvane til at rådgive om og repræsentere ved retsmøder ved de engelske domstole".

Du kan høre mere om sagen i P1-programmet Følg Pengene, som blandt andre gæstes af Preben Bang Henriksen (V).

FacebookTwitter