Portræt: Mærsk-kronprins åbner sig mod offentligheden

Robert Mærsk Uggla er ny direktør for Mærsks holdingselskab. Vejen dertil har været en lukket proces.

Robert Mærsk Uggla med sin mor Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla (th) og moster Leise Mærsk Mc-Kinney (tv). (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Siden Robert Mærsk Uggla kom til verden en tirsdag i marts 1978, har den nu 38-årige Mærsk-arving levet under et åg af forventninger til at gå i morfar Mærsk McKinney Møllers og oldefar Arnold Peter Møllers fodspor.

Og presset er kun blevet større med årene.

Robert Mærsk Uggla blev student i 1997 med et tårnhøjt gennemsnit og blev i 2003 civiløkonom fra Handelshøjskolen i Stockholm.

Året efter flyttede han til Danmark, hvor han med spæde skridt påmønstrede den verdensomspændende familievirksomhed.

I 2007 fik Robert Mærsk Uggla stillet sin første svendeprøve i udsigt, da han blev udnævnt til at være Mærsks landechef i De Forenede Arabiske Emirater.

På det tidspunkt eksisterede der kun ét officielt billede af ham - fra brylluppet tidligere på året med den jurauddannede Paola Konopik.

Voksede op i Sverige

Robert Mærsk Uggla er opvokset i Oscars församling - Stockholms velhaver-stift. Han er søn af Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla, der er yngste datter af Mærsk, og den adelige svenske søofficer Gustav Peder Hansson Uggla.

Den to år ældre bror, Johan Pedersson Uggla, har også gjort karriere Mærsk og er i dag direktør for havneterminalen i Aarhus.

Men det er Robert Mærsk Uggla, der er kravlet længst op i riggen hos Mærsk.

Efter to år som landechef, blev han i 2009 administrerende direktør for det svenske tankskibsrederi Broström Tankers, otte måneder efter Mærsk overtog selskabet.

Her havde han ansvaret for over 1.000 ansatte, ind til han i februar 2012 tiltrådte som administrerende direktør for verdens ældste slæbebådsrederi Svitzer, der har baser i over 35 lande, over 430 skibe og 4.000 ansatte.

Det er særligt hos Svitzer, at Robert Mærsk Uggla har udmærket sig som en dygtig leder, fortæller Michael Friis Jørgensen, der er chefanalytiker i Alm. Brand Markets:

- Han har drevet Svitzerselskabet meget, meget stærkt og fået det igennem en krise. Det betyder også, at markedet har en god opfattelse af ham.

Indfører sociale medier

Ifølge Svitzer selv har Uggla blandt andet haft stor succes med at bringe de sociale medier ind på arbejdspladsen.

Robert Uggla har introduceret det sociale netværk Yammer på virksomheden, så de ansatte nu kan sende anekdoter, billeder og ideer til hinanden på tværs af kloden:

- Mange af vores lokale operatører har opereret i siloer uden megen udsyn til resten af organisationen. Det var næsten umuligt for en besætning i Milford Haven, Storbritannien, at have en forståelse for, hvad der foregik i Ras Laffan, Qatar, selv om begge besætninger er en del af den samme globale forsyningskæde af forsendelser, sagde Uggla i maj måned til Svitzers hjemmeside.

- Nu kan vores kolleger dele billeder, historier og ideer med kolleger i hele organisationen. Det bliver pludselig meget klart gennem de sociale medier, at vi har adgang til en global organisation, der indeholder et væld af viden, sagde Robert Mærsk Uggla i pressemeddelelsen.

Tweeter dagligt

På omtrent samme tidspunkt gik Uggla på Twitter, hvor han siden har været særdeles aktiv og i gennemsnit offentliggjort knapt et opslag om dagen.

Det var også på Twitter, han tog den officielle afsked med de ansatte i Svitzer med et tweet, der viser en søløve på et ror.

Denne åbenhed over for offentligheden går stik mod Mærsk-familiens tradition for at holde sig for sig selv. Robert Mærsk Uggla har heller ikke været særligt meddelsom over for pressen.

Men de sociale medier er han altså stor tilhænger af:

- Familien søger ikke offentligheden og er som altid omkranset af rimeligt meget hemmelighed. Derfor er det også svært at gennemskue, hvad der foregår bag murene, siger Michael Friis Jørgensen.

Skal huske rettidig omhu

Robert Uggla blev i 2014 en del af A. P. Møller-Mærsk-gruppen, og har i dag sat sig i direktørstolen for A. P. Møller Holding, som ejer 41,5 procent af A. P Møller-Mærsk og sidder på beslutningsmajoriteten i selskabet.

Derfor forventer Michael Friis Jørgensen også, at Robert Mærsk Uggla får en central rolle i den opsplitning af koncernen, som, analytikere forventer, kommer inden for den næste tid.

- Mærsk er i gang med en strategiproces, hvor det skal finde ud af, hvad der skal ske på den korte bane, om selskaberne eventuelt skal splittes ud i et energi- og transport-selskab. Det er det helt kortsigtede fokus, han skal fokusere på, og få den proces løbet i land, siger Michael Friis Jørgensen og fortsætter.

- Det er vigtigt for familien, at Robert Mærsk Uggla nu er direktør i det bestemmende selskab. Her skal han sørge for, at traditionerne og Mærsks 100-årige historie bliver ført videre i det nye Mærsk, så man ikke fuldstændigt glemmer de 100-årige traditioner, og familiens rolle i firmaet.

Blå bog

 • Robert Mærsk Uggla født 28. marts 1978
 • Administrerende direktør for A. P Møller Holding
 • Fra 2014 medlem af bestyrelsen i A. P. Møller-Mærsk-gruppen.
 • Februar 2012-2016 Administrerende direktør for Svitzer, en del af A.P. Møller - Mærsk-Gruppen
 • August 2009: Administrerende direktør, Broström Tankers
 • Landedirektør i De Forenede Emirater, Mærsk Line
 • Uddannelse:
 • Civiløkonom fra handelshøjskolen i Stockholm
 • Lederuddannelse fra fra Harvard Business School, University of Pennsylvania og MID University.
 • Søn af Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla og Gustav Peder Hansson Uggla.
 • Gift med Paola Konopik, som han blev gift med i Kastelskirken i København den 19. maj 2007.