Postmængden halveret om fire år

Noget så gammeldags som breve og pakker der sendes med posten dør langsomt ud. Om få år vil mængden af post være halveret, frygter postarbejderne.

Noget så gammeldags som breve og pakker, der sendes med posten dør langsomt ud. Om få år vil mængden af post være halveret, frygter postarbejderne. (© DR)

Mængden af breve falder år for år så meget, at hver anden gammeldags kuvert vil være forsvundet om ganske få år.

Det stiller Post Danmark over for en kolossal udfordring med at trimme forretningen, skriver dagbladet Børsen.

Nem-ID stjæler post

Samtidig er op mod tre millioner danskere i øjeblikket i færd med at installere den nye digitale nøgle NemID til offentlige hjemmesider og netbank.

Det fjerner endnu flere fysiske breve i fremtiden. Og den kraftige nedskalering i postmængden vil uvægerligt sende flere tusinde postmedarbejdere ud i arbejdsløshed.

I det seneste nummer af postarbejdernes fagblad »Postbladet« udtrykker forhandlingssekretær i fagforeningen 3F og medlem af bestyrelsen i Posten Norden, Lars Chemnitz bekymring for, at postmængden om fire år er halveret i forhold til de postmængder, vi kendte for bare et par år siden.

»Vi er enige i, at den digitale substitution fra brev til e-mail ikke er slut endnu og tror, at brevene i de kommende år kan fortsætte med at falde i størrelsesordenen 5-10 pct. årligt,« siger Finn Hansen, der er adm. direktør for Breve Post Danmark.

Presser breve ud af markedet

I øjeblikket ruller bankerne og det offentlige NemID ud til 3 mio. bankkunder. Hensigten er at gøre brugen af digitale servicer på nettet både nemmere og sikrere.

Tiltaget vil presse en masse breve ud af markedet.

»Meget aktuelt får hele familien Danmark rullet NemID ud i disse måneder. Det er lavet, fordi det offentlige, private og virksomheder i det hele taget skal spare portokroner,« siger Finn Hansen.

Frygten for enorme fald i postmængden har bredt sig hos postarbejderne - samlet under 3F Post.

Facebook
Twitter