Postnord-ansatte om statens brug af privat udbringning: 'Det er penge ud ad vinduet'

Tæt på to millioner statslige breve er sendt med privat leverandør frem for det statsejede Postnord.

- Det lyder som om, at man sparer en krone på porto med den ene hånd, og med den anden hånd er man nødt til at opsige ansatte, lyder kritikken fra formanden for de postansatte i fagforbundet 3F, Lars Chemnitz. (Foto: Sophia Juliane Lydolph © Scanpix)

Når en pensionist får brev med afregning af boligstøtte, er der stor sandsynlighed for, at brevet er bragt ud af et avisbud i stedet for et postbud fra det statsejede Postnord.

Siden efteråret 2016 har Udbetaling Danmark, der er en selvejende institution med myndighedsansvar, benyttet det private selskab Bladkompagniet til at sende millioner af fysiske breve i stedet for at lade den kriseramte statsejede postkoncern Postnord håndtere opgaven.

Og det møder kritik fra formanden for de postansatte i fagforbundet 3F, Lars Chemnitz.

- Jeg synes, det er penge ud ad vinduet, siger han.

Bruger milliarder på redningsplan

Selvom staten ikke er forpligtet til at benytte sin egen virksomhed, ser de ansatte i Postnord det som fuldstændig uforståeligt, at man har hyret et andet firma til at levere breve, mens statens eget postvæsen er ramt af massive økonomiske problemer, siger Lars Chemnitz.

- Det er da sund fornuft at bruge den distributør, man nu engang har, til at sikre, at posten bringes ud i hele landet. Det er samfundsmæssigt set klart det billigste, siger Lars Chemnitz.

Den danske regering har netop givet håndslag på at betale knap 1,4 milliarder kroner til en redningsplan, der skal sikre Postnords overlevelse i fremtiden.

Mere end en milliard af pengene fra den danske stat skal gå til at betale for, at Postnord kan afskedige en række tidligere tjenestemænd i postkoncernen, har Finansministeriet tidligere oplyst.

- Det lyder som om, at man sparer en krone på porto med den ene hånd, og med den anden hånd er man nødt til at opsige ansatte med tjenestemandsvilkår i Postnord. Det forstår jeg ikke en meter af, siger Lars Chemnitz.

Udbetaling Danmark har ikke ønsket at give interview om sagen. Transportminister Ole Birk Olesen (LA) har heller ingen kommentarer.