Postnord sender en milliard tilbage til Post Danmark

Det svenske moderselskab har sendt en milliard kroner tilbage til det kriseramte datterselskab Post Danmark. Bemærkelsesværdigt, siger eksperter.

(Foto: henning Bagger © Scanpix)

Postnord-koncernen har valgt at sende en milliard danske kroner over i det kriseramte datterselskab Post Danmark.

- Fordi egenkapitalen er forholdsvis lav nu, så har vi lige overført en milliard fra Postnord AB ned til Post Danmark, siger Jens Moberg, der er bestyrelsesformand i Postnord, til DR Nyheder.

Overførslen skete ifølge Postnord efter det for en måned siden kom frem, at den danske del af Postnord fik et underskud på halvanden milliard kroner i 2016, hvilket tømte egenkapitalen i Danmark.

Bemærkelsesværdig overførsel

Det er ellers kun et års tid siden, at det blev godkendt at sende 800 millioner kroner fra Post Danmark til Postnord-koncernen i udbytte.

- Så er det bemærkelsesværdigt, at man pludselig skal til at yde penge den anden vej, siger Søren Friis Hansen, der er professor i selskabsret på CBS, til DR Nyheder.

Ekspert: Absolut påfaldende

Også regnskabsekspert Leif Christensen finder milliard-overførslen påfaldende.

- At man inden for 12 måneder først hiver så store millionbeløb ud af selskabet og derefter lægger dem tilbage i selskabet igen, det virker absolut påfaldende, siger Leif Christensen, der er adjunkt på CBS og har 25 års erfaring som statsautoriseret revisor.

Han forklarer, at milliard-overførslen har været nødvendig, fordi egenkapitalen i det danske postselskab er blevet ædt op af underskuddet i 2016. Derfor mener han, at ledelsen burde have haft bedre styr på udviklingen i selskabet.

- Set i bakspejlet kan det være svært at begrunde, hvorfor man skulle udbetale udbytte med 800 millioner for at lægge pengene tilbage i kassen igen efter 12 måneder, siger Leif Christensen til DR Nyheder.

Postnord: Der var behov for penge i Danmark

Postnords formand mener ikke, at der er noget underligt i, at der bliver flyttet penge rundt mellem selskaberne i koncernen.

- Nogle år er der penge, der ryger den ene vej. Det gjorde det i 2016. Her i 2017 er det som sagt røget den anden vej, fordi vi sørger for at likviditeten går derhen, hvor der er behov for den. Og i år var der behov for den i Danmark, siger Jens Moberg til DR Nyheder.

Trods milliard-overførslen har Postnord stadig brug for at få tilført omkring 2,3 milliarder kroner fra ejerne i Danmark og Sverige, forklarer Jens Moberg.

- En del er vi nødt til at bede vores ejere om, for ellers bliver vi for soliditetsmæssigt udfordret. Så vil vi ikke være i stand til at operere. Og det vil give os meget dårlige lånevilkår, siger Jens Moberg.

Udbytter skal være forsvarlige

Søren Friis Hansen fra CBS understreger, at det ikke er unormalt at tilføre kapital til et datterselskab, selvom det kører med underskud, som Post Danmark har gjort i årevis.

- Man kan godt udbetale udbytte selvom man har haft underskud. Men det skal stadigvæk være forsvarligt, siger han.

Det fulde årsregnskab fra Postnord-koncernen for 2016 kommer i dag.

Postnords bestyrelsesformand Jens Moberg er gæst i P1Business i dag kl. 13.03 på P1.

Facebook
Twitter