Postnord svinger øksen: Vil levere post én gang om ugen

Man kan dog betale sig for at få post leveret med ekspresfart.

Post Danmark står til årligt at miste et trecifret millionbeløb som følge af de nye momsregler for pakkeomdeling, der træder i kraft næste år. På tur med postbud Jens Byskov, der kører en rute omkring Tjæreby ved Roskilde. Normalt er der cirka 40 pakker, der skal omdeles om dagen, men i sommerperioden er det kun det halve. (Foto: Ida Marie Odgaard © Scanpix)

Postnord er i krise og vil lægge forretningen i Danmark om.

I dag blev planerne så konkrete, da Postnord offentliggjorde, hvordan det fremtidige danske postvæsen forventes at komme til at se ud: Der skal leveres post én gang om ugen i et basisspor, omkring 40 procent af de danske postansatte skal afskediges. Og så skal politikere i Danmark og Sverige blive enige om en kapitalindsprøjtning på 2,3 milliarder kroner.

- Det er første gang, vi egentlig ser tal fra selskabet selv. Det beløb, der er nævnt, er faktisk mindre, end man har kunnet frygte, siger Per Nikolaj Bukh, der er professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet.

I den fireårige omstillingsperiode til en ny dansk postmodel forventer selskabet et underskud på brevdistributionen. Men det skal opvejes andre steder i koncernen, bemærker Per Nikolaj Bukh:

- Selskabet skriver, at der vil være store underskud i postdelen i perioden. Men de forventer, at det finansieres af andre dele af koncernen, og det dermed hviler i sig selv. Derfor er det regningen, vi står med nu. Og som politikerne skal forholde sig til.

Efter omstillingen vil pakker og breve blive kørt sammen i to spor: et basisspor kaldet blomst, hvor postbudet én gang om ugen leverer breve, pakker, regninger, indkaldelser, magasiner, og hvad der ellers typisk lander i danskernes postkasse. Det andet flow kaldes ekpres og omfatter dag til dag-levering.

Politikerne skal forhandle

Den danske del af Postnord kom ud af 2016 med et underskud på 1,5 milliarder kroner. Og nu skal Postnord omstilles for et større milliardbeløb.

Derfor er det et åbent spørgsmål, om den svenske stat, der ejer 60 procent af Postnord, vil være med til skyde penge i selskabet.

- Det at der nu skal sikres den her finansiering er ikke det samme som, at staten skal betale et stort engangsbeløb. Der er mulighed for, at lånefinansiere omstillingen. Hvordan er nok noget, de skal mødes om. Det bliver en forhandling, hvem der skyder, hvor meget ind, siger Per Nikolaj Bukh.

Med i planen ligger også et princip om, at der skal være indtjening i det, Postnord kører rundt med. Derfor ophører Postnord Danmark med at omdele blandt andet ugeaviser fra 2018.

Facebook
Twitter