Præmieobligationerne lukker og slukker

Den sidste statslige præmieobligation er udtrukket og den over 60 år gamle ordning lukker. Men tiden er for længst løbet fra populære statslån, og mange præmie-millioner er aldrig blevet afhentet.

Den sidste statslige præmieobligation er udtrukket og den over 60 år gamle ordning lukker. Men tiden er for længst løbet fra populære statslån, og mange præmie-millioner er aldrig blevet afhentet. (Foto: © Morten Brink Iwersen)

I alt er der 15 mio. uafhentede kroner til de heldige vindere, der har de rigtige løbenumre på deres statslige præmieobligationer. Det er en serie fra 1965 og 1969, der netop er blevet udtrukket. QuickVote: Har du indløst alle dine?

Men økonomistyrelsen regner ikke med, at pengene bliver afhentet.

- Tiden er løbet fra dem. Historisk set har folk været meget dårlige til at indfri deres præmieobligationer, og sådan går det sikkert også med de allersidste, siger Susanne Lyk Nielsen, kontorchef i Økonomistyrelsen.

Selv om en statslig præmieobligation i 1948 kostede 50 kroner - hvilket svarer til over 900 kr. i nutidspenge, så købte danskerne vildt ind af obligationerne.

Lokkemaden var pengepræmier, der efter datidens målestok var store. Hele 400.000 kunne man vinde i 1960'erne - det svarer til over 3.6 mio. kroner i nutidspenge.

Og vandt man ingenting, fik man hele indsatsen igen efter en årrække.

- I begyndelsen var det virkelig noget, man passede godt på. Men i dag er 50 og 100 kr. ikke meget, så de er med tiden blevet glemt - eller smidt ud med dødsboer, siger Susanne Lyk Nielsen, kontorchef i Økonomistyrelsen.

Historisk set er over en million de fine præmieobligationer - der mest af alt ligner matadorpenge - aldrig blevet indløst.

Det svarer til 'et stort to-cifret millionbeløb', som man siger i Økonomistyrelsen. Penge, der i stedet er endt i statskassen.