Præsidenternes pengemand har tæt forbindelse til tiltalte i danmarkshistoriens største svindelsag

Rigmand hjalp formodede udbyttesvindlere, da caribisk bankeventyr var ved at krakelere.

(Foto: Ian McIlgorm/Shutterstock)

Joe Biden, Barack Obama, George W. Bush, Hillary Clinton, Al Gore og Mitt Romney.

Alle har de været præsidenter eller præsidentkandidater i USA. Og så har de også en anden ting til fælles trods forskellige partifarver. De har alle modtaget donationer fra Alan Quasha.

En stenrig forretningsmand fra New York, som i årtier har været gavmild med donationer til både demokratiske og republikanske toppolitikere.

Magten stråler altså ud af rigmanden fra New York, som også hænger ud med Hollywood-stjernen Michael Douglas.

Faktisk kan George W. Bush ligefrem takke Quasha for at blive reddet fra en fallit, før han slog ind på den politiske løbebane, da rigmanden i 1986 sprøjtede penge ind i Bushs skrantende olieselskab.

Magasinet The Texas Observer satte fem år senere olieselskabet under kritisk lup med overskriften 'Præsidentens søn (George W. Bush, red) og hans åleglatte venner'.

Rigmanden fra New York er dog især interessant med danske briller af en helt anden årsag, der langt fra lugter af Hollywood-glimmer eller præsidentvalg.

Nemlig udbytteskandalen, som er den største svindelsag i danmarkshistorien, og hvor myndighederne mener, at udlændinge har svindlet statskassen for 12,7 milliarder kroner.

Han har nemlig tætte forbindelser til tre af de tiltalte i udbyttesagen, Jerome Lhote, Matthew Stein og Luke McGee, der ifølge de danske myndigheder har svindlet med udbytteskat for 1,1 milliarder kroner.

Blandt andet har et selskab ejet af Quasha-familien lånt et trecifret millionbeløb af en bank ejet af de tre tiltalte amerikanere.

Det afslører den største læk nogensinde af dokumenter fra nogle af verdens største skattely, der har fået navnet Pandora Papers.

Quasha kommer til undsætning

DR og Politiken kunne tidligere på måneden fortælle, at Lhote, Stein og McGee havde en bank i det centralamerikanske land Belize med navnet Choice Bank.

En bank, de danske myndigheder ifølge eksperter bør interessere sig meget for, fordi der strømmede store summer til Belize-banken fra de tiltaltes tyske bank, North Channel Bank, der allerede er straffet i udbyttesagen.

Choice Bank havde to forretningsben.

For det første at sørge for pengeoverførsler for pornobranchen, og for det andet at give lån til og lave investeringer i en række selskaber, som Lhote, Stein og McGee selv var medejere af.

Generelt lugtede banken langt væk af at være et kriminelt foretagende, vurderer flere eksperter.

Det stoppede dog ikke Alan Quasha i at gøre et særdeles aktivt forsøg på at redde banken.

For da Choice Bank i 2018 kom i livstruende problemer og endte i en voldsom konflikt med Belizes centralbank, søgte Lhote, Stein og McGee hjælp hos rigmanden og dennes kapitalfond, Quadrant Management.

Ifølge dokumenterne spillede Quasha en helt central rolle i forhandlingerne med centralbanken. Han forklarer selv i en mail til DR Nyheder og Politiken, at hans indsats var helt naturlig, da rekonstruktioner er et af hans selskabs specialer.

Det er imidlertid langt fra første gang, at deres forretningsveje krydser hinanden.

Dokumenterne fortæller også, at Quasha-familien har ejet en forsikringskoncern på Cayman-øerne sammen med Lhote, Stein og McGee, ligesom de tre tiltalte blandt andet investerede i en fond, som Quasha var involveret i.

Konflikten mellem Choice Bank og Quasha på den ene side og centralbanken i Belize på den anden side, ender med, at centralbanken fratager Choice Bank licensen til at drive bank.

Selv forklarer Quasha i retsdokumenterne, at Lhote og Stein få måneder forinden var kommet til Alan Quasha, fordi de 'befandt sig i en vanskelig økonomisk situation på grund af en særlig investering, de havde lavet'.

Da DR og Politiken beder Alan Quasha om et interview om de tætte forbindelser til de tre tiltalte, forklarer Quasha, at han ikke ønsker at give interview, men indvilger i at svare skriftligt på nogle af vores spørgsmål:

Handlede denne investering om den danske udbyttesag?

- Jeg er ikke sikker. Det kan det have været, skriver Quasha og oplyser, at han første gang hørte om ”problemerne i Danmark” i løbet af 2016.

Lang historie sammen

Bekendtskabet mellem rigmanden, der efter eget udsagn forvalter mere end tre milliarder dollar i sin kapitalfond, og de tiltalte går imidlertid langt tilbage.

Luke McGee blev ansat i Quadrant Management i 2010 og har lige siden arbejdet tæt sammen med Quasha, mens forbindelsen til Jerome Lhote og Matthew Stein går to årtier tilbage.

- Vi har haft lavet forretninger med dem tidligere, især i forsikringsbranchen. Jeg kan ikke huske, hvornår vi blev introduceret, men det var nok i begyndelsen af 00’erne.

- Jeg kan ikke huske, hvordan vi mødtes, eller hvem der introducerede os, men jeg tror, at det oprindeligt var, da de ledte efter at leje et kontor, og som mange andre ville de gerne investere sammen med Quadrant, skriver Alan Quasha.

Samarbejde med Sanjay Shah

Efter Quasha og de to tiltalte i udbyttesagen mødes for første gang, så lejer Lhote og Stein sig ind på samme adresse som rigmandens selskab på Manhattan i New York.

Herfra er Lhote og Stein med til at drive selskabet Argre Management, der ifølge offentlige registre laver flere vurderingsrapporter for Quasha-familiens selskaber.

Fra samme adresse, som de hjælper Alan Quasha, begynder Argre Management i 2012 at samarbejde med Sanjay Shah, der er tiltalt af de danske myndigheder for at være hovedbagmand i udbyttesvindlen. De trækker sammen store udbytteskattesummer ud af den danske statskasse.

Luke McGee, der var ansat hos Alan Quashas kapitalfond, bliver i de følgende år forretningspartner med Lhote og Stein.

De tre bryder samarbejdet med Sanjay Shah og går solo med opkøbet af tyske North Channel Bank, som i årene 2013-2015 bruges til at suge mere end én milliard udbyttekroner ud af Danmark.

Afviser forbindelse til udbyttesagen

Alan Quasha afviser i sine skriftlige svar pure, at han skulle have drøftet dansk udbytteskat med de tiltalte. Han skriver, at han ikke hørte om udbyttesagen før i 2016.

Heller ikke det faktum, at Luke McGee har været ansat hos Quadrant og siden opbyggede medico-selskabet Adapthealth sammen med Quashas kapitalfond, betyder, at rigmanden havde kendskab til det formodede svindelnummer, skriver Quasha:

- Luke har ikke været ansat hos Quadrant siden 2012. Han har således været fri til at engagere sig i personlige investeringer uden Quadrants viden eller godkendelse.

På trods af, at Luke McGee ifølge Quasha var fortid i kapitalfonden i 2012, så fortsatte deres nære forbindelse. McGee har nemlig indtil for ganske nylig været direktør i milliardvirksomheden Adapthealth.

I selvsamme selskab, som Quasha og hans kapitalfond har været med til at opbygge, sad rigmanden i bestyrelsen ind til for ganske nylig. Altså har Quasha og McGee haft en nær forretningsrelation i alle årene fra 2010 og frem til i år.

Penge mellem udbytte-hajerne og Quasha

Der er også et klart pengespor, der forbinder Alan Quasha og de tre formodede udbyttesvindlere.

Af den store læk fremgår det, at der er lån for et trecifret millionbeløb i kroner mellem Choice Bank og North Channel Bank, hvor pengene går videre til et andet af Quasha-familiens selskaber.

Rigmanden oplyser, at de penge er betalt tilbage og afviser andre forbindelse til North Channel Bank.

Rigmanden fra New York skriver også, at han ikke vidste, at hans tidligere ansatte og nære samarbejdspartner Luke McGee havde købt North Channel Bank og Choice Bank sammen med Jerome Lhote og Matthew Stein før flere år efter opkøbene.

Direkte adspurgt, om Quasha selv har haft nogen indkomst fra den danske udbyttesag, svarer Quasha kort:

- Nej.

En politisk heksejagt

Det fremgår til gengæld tydeligt af dokumenterne, at Quasha har brugt mange ressourcer på at forsøge at redde de tiltaltes bank i Belize, og centralbanken i Belize bemærker også de tætte forbindelser mellem Quasha og så Lhote, Stein og McGee.

Blandt andet har de ejet en forsikringskoncern på Cayman-øerne sammen, som Choice Bank havde investeret i - og som Quasha forsøgte at inddrage i redningsprocessen for banken.

Centralbanken sætter dog foden ned, da det ifølge centralbanken blot ville trække værdier ud af banken og ikke ville gavne kunderne og forsøget på at sikre kunderne deres egne penge.

Til sidst trækker centralbanken stikket på Choice Bank, da banklicensen inddrages, hvilket Quasha betegner som en 'uretfærdighed'.

Når det kommer til anklagerne mod Lhote, Stein og McGee, der risikerer op mod 12 års fængsel ved en straffesag i Danmark, lægger Quasha heller ikke fingrene imellem.

- Det er en meget tragisk historie for alle involverede. Selv om jeg ikke har studeret fakta i den danske sag, er det min forståelse, at de har betalt alle pengene tilbage, som de tjente på handlerne.

- Jeg har arbejdet med Luke McGee i mere end et årti og kender ham som en mand med den højeste integritet. Jeg kan ikke tro på, at han ville gøre noget ulovligt. Jeg er bekymret for, at dette er en politisk heksejagt, der har skadet hans omdømme uopretteligt.

Er du selv blevet afhørt af de danske myndigheder på noget tidspunkt?

- Nej.

Mens Lhote, Stein og McGee er tiltalt i en straffesag, har de indgået et civilretligt forlig med Skattestyrelsen om at betale mindst 1,6 milliarder kroner, de selv har modtaget, tilbage til den danske statskasse. De mangler stadig at betale cirka 600 millioner kroner.

DR og Politiken har sendt Jerome Lhote, Matthew Stein og Luke McGee flere end 50 spørgsmål om deres banker, den danske udbyttesag og forbindelserne til Alan Quasha, men de oplyser alle tre via deres danske forsvarsadvokater, at de ingen kommentarer har for nuværende.

De nægter sig alle fortsat skyldige i anklagerne om bedrageri mod den danske stat i udbyttesagen.

FacebookTwitter