Praktikophold har givet David noget at stå op til

David Lausen er gået fra at sælge hash i København til at håndtere affald i Roskilde.

David Lausens 19 år lange liv har været præget af svigt og dårlige oplevelser. Han er vokset op på børnehjem og i plejefamilie, hvor han blev smidt ud, da han begyndte at ryge hash.

Han har ikke færdiggjort 9. klasse og har siddet et halvt år i fængsel.

Men for første gang i mange år er retningen den rigtige, fortæller han en tidlig morgen, hvor han er mødt ind på sin arbejdsplads på kraftvarmeværket i Roskilde, hvor han i øjeblikket er i praktik.

- Jeg har altid gerne ville have et arbejde, men jeg har bare aldrig haft mulighed for det. Da jeg var 18 år, røg jeg ind at sidde i et halvt år, så flyttede jeg til Bellahøj i København, hvor jeg ikke havde nogen penge. Jeg begyndte at tage 9. klasse, men det hang ikke sammen, jeg begyndte at sælge hash, det var en ond cirkel, siger David Lausen, der er trukket i arbejdstøjet hos affaldsselskabet Kara/Novoren, hvor han bliver sidemandsoplært og hjælper til.

5.000 udsatte unge

David Lausen har været i praktik i et halvt år i projektet Nextwork, en sammenslutning af lokale virksomheder som tilbyder ledige praktikophold til udsatte unge.

- Jeg laver alt muligt, meget elektrikerarbejde. Sådan noget som at trække kabler, gøre rent, rense filterpressen, vaske gipscentrifugen, siger han.

En ny analyse fra Rockwool Fonden viser, at andelen af udsatte unge har bidt sig fast. Selv om samfundsøkonomien stormer frem, så har de unge udsatte svært ved at hoppe med på opsvinget.

Cirka otte procent svarende til 5.000 på en ungdomsårgang kategoriseres som udsatte unge. Det betyder, at de hverken har haft job eller uddannelse i to år.

- Man skal ændre sig selv. Man skal komme om morgenen. I starten røg jeg en del hash, når jeg kom hjem fra arbejde. Jo mere jeg røg, jo sværere havde jeg ved at komme op på arbejde. Så jeg var nødt til at vælge noget fra. Jeg kunne ikke ryge og samtidig komme op om morgen.

- Jeg har også haft en periode, hvor jeg har siddet derhjemme helt, fordi jeg har været nødt til at sige farvel til nogle af de her venner. Nu har jeg selv fået venner gennem arbejdet samtidig med at nogle af mine gamle kontakter også gør noget ved deres liv og får et arbejde, siger David Lausen.

Styr på det

David Lausens største ønske er at slippe ud af de dårligdomme, han har slæbt efter sig i mange år. Og få en uddannelse, så han kan få job, familie og en tryg og sikker tilværelse.

- Mit mål er at blive uddannet enten elektriker eller procestekniker. Gerne her på Kara/Novoren, fordi jeg synes, det er hyggeligt at være her. Hvis bare du synes, det er et hyggeligt sted at være, så er det ligegyldigt, hvad man arbejder med. Jeg vil gerne tjene penge til min egen lejlighed, til min bil.

- Jeg vil gerne have mere styr på det hele, siger David Lausen.

I videoen ovenfor kan du se David Lausen forklare, hvorfor han selv mener, han er kommet på ret køl efter nogle barske teenage-år.