Presset af Kina? SAS er fløjet ind i betændt sag

Flere flyselskaber er blevet en del af et storpolitisk spil om Taiwan.

SAS flyver ikke til Taiwan og følger blot andre selskabers standarder, når man skriver, at Taiwan hører til Kina. Officielt er Taiwan en selvstændig republik. (arkivfoto) (Foto: © Charles Platiau / Reuters © Scanpix)

Flyselskabet SAS giver efter for politisk pres ved som noget nyt at betegne Taiwan som en del af Kina på oversigten over destinationer.

Det siger Taiwans udsending i Sverige og Norge, Daniel T.C Liao, til NRK.

En nylig pensioneret SAS-chef ved navn Hans Ollonberg skulle have fortalt den taiwanesiske repræsentant, at ændringen er sket efter krav fra de kinesiske myndigheder.

Men det afviser Hans Ollonberg at have sagt. Han siger dog til NRK, at man må respektere krav fra forskellige landes myndigheder.

Emnet er politisk betændt, fordi Taiwan fungerer som en selvstændig stat, men kineserne gør krav på territoriet.

'Vi har ikke fået brev fra Kina'

De kinesiske myndigheder har ifølge flere amerikanske medier som Wall Steet Journal netop sendt breve til en række flyselskaber med krav om at beskrive Taiwan og Hong Kong som en del af Kina.

Men SAS afviser over for DR Nyheder at være iblandt. Kina har ikke presset selskabet til noget, siger luftfartsselskabets danske pressechef, Mariam Skovfoged.

- Vi har ikke modtaget noget brev fra de kinesiske myndigheder.

Det skyldes ifølge pressechefen en teknisk opdatering, at SAS nu skriver "Taiwan, Kina" på hjemmesiden. Tidligere fremgik Taiwan slet ikke på listen over destinationer, siger Mariam Skovfoged.

Læner sig op af andre

Om den nu pensionerede SAS-chefs kommentar til sagen siger pressechefen:

- Det er rigtigt, at vi forholder os til de officielle vejledninger, der er fra myndighederne i de lande, vi flyver til. Vi flyver ikke til Taiwan, så vi lægger os i samme strøm, som de flyselskaber, der gør.

Blandt andre Finnair, British Airways og Lufthansa har ruter til Taiwan og betegner også destinationen som en del af Kina.

Når I nævner Taiwan som en del af Kina, så tager I vel også stilling til hele spørgsmålet om selvstændighed?

- Nej, det gør vi ikke. Vi gør det, som andre selskaber gør. Vi flyver ikke dertil. Men man kan købe billetter dertil via vores hjemmeside, siger Mariam Skovfoged.

Taiwan har de senere år udviklet sig til et selvstændigt og selvsikkert demokrati, men den styreform er Kina ikke enig i. Her ser man stadig øen som en frafalden provins, der skal genforenes med fastlandet. Her taler Kinas præsident, Xi Jinping, i Beijing. (Foto: JASON LEE © Scanpix)

Truer flyselskaber og hotelkæder

Ifølge den amerikanske avis Washington Post sendte de kinesiske myndigheder i slutningen af april brevene, hvori flere store selskaber fik at vide, at de ikke overholdt kinesisk lovgivning.

De skulle skrive på deres hjemmesider, at Taiwan, Hong Kong og Macau er en del af Kina.

Sagen er seneste eksempel på en metode, som Kina oftere og oftere benytter sig af for at hævde sig over for andre lande, fortæller DR Nyheders Asien-korrespondent, Philip Khokhar.

Kinas regering truer internationale virksomheder med bål og brand, hvis de ikke retter ind og følger Kinas politik.

- Der foregår helt åbenlyst et voldsomt kinesisk pres på både flyselskaber og hotelkæder for at fjerne alle henvisninger til både Hong Kong, Macau Taiwan. Og især Taiwan, fordi de på ingen måde er under Kinas kontrol.

Kan miste forretningen

Philip Khokhar understreger, at vi reelt ikke ved, hvad der er foregået i sagen med flyselskaberne.

Men det er et faktum, at Kina presser virksomheder, der har lukrative fordele ved at sidde tungt på det kinesiske marked.

- Der er ingen tvivl om, at det er en trussel mod flyselskaberne om, at hvis de ikke følger trop, så risikerer de at miste deres tilladelse til at operere i Kina. Og der er meget store beløb på spil.

- SAS er nødt til at forholde sig til det pres. For SAS er det tre ud af fire af deres direkte ruter i Asien, der går til kinesisk-kontrollerede destinationer, siger Philip Khokhar.

Marriott og Mercedes gav efter

For nylig bukkede både hotelkæden Marriott og Mercedes-Benz-koncernen under for det kinesiske pres og fjernede indhold fra deres hjemmeside, som havde forbindelse til Tibet.

- Vi ser ofte, at det kinesiske pres foregår bag lukkede døre. Det sker som regel med de lande, der typisk følger trop. Men ikke desto mindre er beskeden fra Beijing rimelig klar. Vi så det også i sagen med Det Kongelige Teater, hvor Kina ikke ville have, at dansetruppen Shen Yun optrådte, siger Philip Khokhar.

Den Kina-kritiske præsident Tsai Ing-wen var leder Taiwans største oppositionsparti DPP, før hun i 2016 blev Taiwans første kvindelige præsident. (Foto: damir Sagolj © Scanpix)

Det Hvide Hus har i skarpe vendinger kritiseret kinesernes metoder over for de amerikanske virksomheder og skrev i en erklæring, at Kina skulle stoppe med at true amerikanske borgere og luftfartsselskaber.

- USA modsætter sig i den grad Kinas forsøg på at tvinge private virksomheder til at anvende specifikt sprog af politisk karakter i deres offentligt tilgængelige indhold, lyder det ifølge Washington Post.

DR Nyheder forsøger at få en kommentar fra Taiwans kontor i Danmark.

Fem fakta om Kina-Taiwan forholdet

  • Taiwan er en ø øst for Kina og fungerer som en selvstændig stat, der aldrig har erklæret sig uafhængig. Kina ser Taiwan som en kinesisk provins. Kina samarbejder fx ikke med lande, der anerkender Taiwan som et selvstændigt land.

  • Det nuværende Taiwan med det officielle navn ”Republikken Kina” blev en realitet efter anden verdenskrig, hvor kommunisterne anført af Mao Zedong vandt borgerkrigen over nationalisterne anført af Chiang Kai-shek.

  • Nationalisterne flygtede til Taiwan, hvor de grundlagde en alternativ kinesisk regering i håb om en dag at vinde det tabte land tilbage. Det skete bare aldrig og næsten syv årtier senere er kommunisterne stadig ved magten i Beijing.

  • Kinas styre kan ikke lide Taiwans præsident Tsai ing-wen. Hun er progressiv og kvinde og hendes parti, Democratic Progressive Party (DPP) går officielt ind for taiwanesisk selvstændighed.

  • Kina mistænker, at Tsai vil presse på for at opnå formel uafhængighed, men hun har sagt, at hun ønsker at opretholde status quo og er forpligtet til at sikre fred. (kilde: Phillip Khokhar)