Det er blevet markant dyrere at fylde indkøbskurven herhjemme de seneste år, men fra juli til august er priserne faktisk faldet på en lang række fødevarer.
Helt konkret er de samlet faldet 1,4 procent, viser tal fra Danmarks Statistiks forbrugerprisindeks.
Det har været med til at give inflationen et nøk ned, fortæller Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank. Dagens tal viser, at inflationen er nede på 2,4 procent i forhold til samme måned sidste år.
- Fødevarepriserne begynder at trække nedad, og de har jo ellers virkelig været noget af det, der er steget rigtig meget, siger cheføkonomen.
- Men der ser vi altså et decideret fald nu, og det hjælper altså også rigtig meget (på inflationen, red.).
Fødevarepriserne ligger dog stadig 4,6 procent højere, end de gjorde for et år siden.
Vender man blikket væk fra supermarkedshylderne, peger Las Olsen på, at gaspriserne og sommerhuspriserne også spiller en rolle på inflationen.
- For et år siden var gaspriserne jo rigtig høje. Og det er de så ikke mere, og det hjælper rigtig meget, siger han.
- Der er også ved at komme lidt mere ro på nogle andre ting. I august specifikt var det blandt andet sommerhuspriserne, der var lavere end i juli. Et større fald, end man normalt ser.
Priserne stiger stadig - men også lønningerne
At inflationen er lavere betyder ikke, at priserne stopper med at stige. De stiger bare i et langsommere tempo, end vi ellers har oplevet de seneste par år.
For 11 måneder siden var inflationen over ti procent, men nu er den på det laveste niveau i næsten to år.
- Det er jo faktisk helt nede omkring, hvad man vil sige er normalt, siger cheføkonom Las Olsen.
Men fordi årets overenskomstforhandlinger for en lang række faggrupper har budt på gradvise lønstigninger, så tror Las Olsen, at mange snart kommer til at mærke, at de har flere penge mellem hænderne. I hvert fald hvis inflationen forbliver lav.
- Rigtig mange vil opleve, at købekraften rent faktisk stiger nu, fordi inflationen er blevet lavere, og lønstigningerne er blevet højere, siger han.
Selvom tallene for lønudviklingen i august endnu ikke er offentliggjort endnu, så tror Las Olsen, at lønningerne er steget betydeligt mere end priserne.
- Det er klart, at vi jo ikke er tilbage og har samme købekraft som i 2021, men i hvert fald er retningen bedre, siger Las Olsen.
Normal inflation ikke lig med lavere renter
Selvom man kan se en inflation på et relativt normalt niveau herhjemme, så er det for tidligt at begynde at sætte næsen op efter lavere renter, siger Las Olsen.
Danmark er nemlig ikke afgørende i det store billede.
- Det er ikke inflation i Danmark, men i hele euroområdet, der er afgørende for, hvordan renten bliver sat, siger cheføkonomen.
Her peger han frem mod torsdag, hvor der ifølge Las Olsen er "en pæn chance" for at Den Europæiske Centralbank (ECB) vil sige, at inflationen stadig er for høj i euroområdet. Hæver centralbanken renten, så forventes Nationalbanken herhjemme at følge trop.
Las Olsen peger også på, at man skal være varsom med at endeligt at slå fast, at nu er alt normalt igen.
- Inflationen er jo altså drevet meget af de her energipriser, der er lavere nu end for et år siden, siger han.
- Hvis man prøver at kigge på inflationen eksklusiv de der energipriser og så videre, så ligger den altså noget højere stadigvæk.
Kigger man på den såkaldte kerneinflationen - hvor man ser bort fra prisstigninger og -fald på energi og ikke-forarbejdede fødevarer - så ligger inflationen på 4,2 procent.
Vil du lære mere om inflation? Så kan du se denne explainer: