Privat jet, penthouse og luksus-yacht: Her ender renterne fra dit kviklån

Landets største kviklånsfirma sender millioner i skattely.

(Foto: © Eric Gaillard, Scanpix)

Danskere med ondt i pengepungen har kastet sig over kviklån som aldrig før.

Men det er nok de færreste, der er klar over, at der går et direkte pengespor fra gældsatte, pengeplagede danskere til ekstrem luksus langs havnefronten ved Monaco og til bakkerne i Schweiz.

Firmaerne, som tilbyder hurtige penge til trængte danskere, er ofte styret af hovedrige pengemænd fra udlandet, der har opsat komplicerede selskabskonstruktioner, så de er fri for at betale skat på deres millionoverskud i Danmark.

Dermed kan de høje renter på de hurtige kviklån kanaliseres ud af Danmark og via EU-landene Malta og Luxembourg stort set ubeskattet ende i lommerne på de velhavende ejere.

- Skattemæssigt er det sådan lidt en kunstig konstruktion, at man har en filial på Malta, hvor man kan slippe med en noget lavere beskatning, siger Thomas Rønfeldt, der er skattejurist hos advokatfirmaet HjulmandKaptain, i anden og sidste del af DR-dokumentaren 'Kongerne af Kviklån'.

Boykos mors milliarder

I andet afsnit af 'Kongerne af Kviklån' følger DR Dokumentar pengesporet fra gældsatte danskere til udenlandsk rigdom og ikke mindst den russiske velhaver Oleg Boyko, der med en formue på knap 10 milliarder kroner hører til blandt de 2.000 rigeste i verden.

Den 54-årige milliardær fra Moskva kontrollerer via en familiefond kviklånsselskabet 4finance, der med hjemmesiderne Vivus.dk og Zaplo.dk er det klart største kviklånsfirma i Danmark.

Vivus.dk og Zaplo.dk tilbyder hurtige forbrugslån med en årlig omkostning på op mod 1.000 procent.

Officielt er familiefonden kontrolleret af Vera Boyko, der ifølge medier er mor til Oleg Boyko. Det journalistiske samarbejde The Malta Files har tidligere afdækket, at Oleg Boyko reelt kontrollerer fonden, som har haft base på Bahamas.

Oleg Boykos rigdom tæller blandt andet ejendomme i Rusland, en luksusvilla ved Como-søen, et jetfly af mærket Global Express foruden en af markedets hurtigste luksusyachter Blade. Blade er 44 meter lang og kan angiveligt erhverves for 65 millioner kroner. Desuden lejer Boyko en stor penthouselejlighed i Monaco (billedet).

4finance har haft stor succes med sine udlånsaktiviteter i Danmark og landede sidste år et overskud på 119 millioner kroner før skat.

Siden kviklånsselskabet startede op i Danmark i 2012 er omsætningen mangedoblet fra tre millioner kroner i 2012 til 321,3 millioner kroner sidste år.

De seneste år er 4finances danske afdeling vokset til at være blandt selskabets tre mest indbringende markeder næst efter Polen og Spanien.

I 2011 købte Oleg Boyko med en investorkreds 4finance, som oprindeligt er et kviklånsselskab fra Letland.

Og alt tyder på, at kviklånsmarkedet har været en god satsning for den russiske milliardær.

I dag tæller Boykos rigdomme blandt andet ejendomme i Rusland og Schweiz, en luksusvilla ved Como-søen i Italien, et jetfly og en 44-meter lang luksusyacht, der bærer navnet Blade.

- Boyko har stort fokus på finansiering og teknologi. Han mener, der er et stort marked for mikrofinansiering og har aktiviteter i en lang række europæiske lande. Derudover ejer han flere end 150 casinoer i Tyskland, Italien, Rumænien og Kroatien, siger Blaž Zgaga.

Han er undersøgende journalist fra Slovenien og en del af gruppen af journalister, som står bag The Malta Files.

Rikke Juul Andersen fra Brønderslev har lånt 19.000 kroner hos kviklånsselskaberne Vivus.dk og Ferratum. Indtil nu har hun betalt 24.000 kroner tilbage, men skylder stadig kviklånsfirmaerne 17.000 kroner. Nu har hun opgivet at betale tilbage.

Malta-finten

I en årrække har Malta været et centralt omdrejningspunkt i 4finance-koncernen.

Når en dansker har taget lån hos Vivus.dk eller Zaplo.dk, så er pengene fortrinsvist kommet fra Malta. Den maltesiske filial af 4finances Luxembourg-selskab har overført pengene til det danske selskab, der så har lånt pengene videre ud til den danske forbruger.

På den måde har 4finance kunnet nedbringe skatten i Danmark, fordi det danske selskab får fradrag for de renter, som selskabet betaler for lånet til Malta.

Og for lånet til 4finance i Danmark har 4finances Malta-filial taget sig dyrt betalt med rentebetalinger på op til 15 procent af lånebeløbet, viser dokumenter, som DR er i besiddelse af.

- Der er tale om en koncern, som består af en række selskaber, der er fordelt rundt omkring i Europa. De låner hver især penge ud på det konkrete marked, og så har man valgt internt at finansiere selve koncernen gennem Luxembourg-selskabets afdeling på Malta, siger Thomas Rønfeldt, der har gennemgået dokumenterne.

Alene i 2016 lånte 4finances filial i Malta 3,2 milliarder kroner ud til resten af koncernen.

- Der bliver indgået en låneaftale mellem det danske selskab og det maltesiske selskab, og så får det danske selskab en pose penge kastet ind i sig. Dén pose penge kan man så videreudlåne til de danske forbrugere, siger Thomas Rønfeldt.

DR's research viser, at 4finances afdeling på Malta har modtaget over 850 millioner kroner i renteindtægter fra 2013 til 2016.

Og da 4finance ikke har aktiviteter i Malta, og ingen af selskabets aktionærer er hjemmehørende i Malta, åbner landets favorable skatteregler op for markante skatterabatter.

Ifølge 4finances seneste regnskab lukkede selskabet dog sin Malta-afdeling i februar i år. Dermed må rentebetalingerne formodes at gå direkte til søsterselskabet i Luxembourg.

I en mail til DR afviser 4finance at stille op til interview. Desuden afviser koncernen, at afdelingen i Malta har været brugt til at opnå skattefordele i Danmark.

Luxembourg-finten

En stor del af det resterende overskud i 4finances danske selskab føres ud af Danmark i form af udbytter til moderselskabet i Letland, hvor 4finance oprindeligt er stiftet.

Fra 2015 til 2017 forlod i alt 115 millioner kroner Danmark i udbyttebetalinger.

- Det overskud, der genereres, sendes afsted til Letland. Og det kan gøres uden beskatning efter de regler, der findes i EU, siger Jakob Dedenroth Bernhoft, der er direktør for revisorjura.dk og har indgående kendskab til pengestrømme.

Fra Letland kan pengene sendes videre til 4finances selskaber i Luxembourg.

Oleg Boyko optræder på USA's liste over russiske oligarker, som skal have tætte forbindelser til det russiske styre. Listen blev lavet efter russisk indblanding i det amerikanske præsidentvalg.

I regnskaberne kan man se, at Luxembourg-afdelingen har modtaget omkring 800 millioner kroner i 2016 og 2017 fra selskabet i Letland.

- Der kan man overflytte udbytter, uden det koster skat i Luxembourg, siger Thomas Rønfeldt, der er skattejurist ved HjulmandKaptain.

Se med i aften, når anden del af DR Dokumentaren 'Kongerne af Kviklån' sendes på DR 1 klokken 20:45.

4finance

 • 4finance er med hjemmesiderne Vivus.dk og Zaplo.dk det langt største kviklånsselskab i Danmark.

 • Hjemmesiderne tilbyder lån med renter, der svarer til en årlig omkostning på op til 817 procent.

 • Ifølge en årsrapport fra 2016 er koncernen til stede i 16 lande, herunder 13 lande i Europa.

 • Langt den største omsætning har 4finance i Polen, hvor koncernen sidste år havde renteindtægter for en milliard kroner. Det næstbedst indtjenende marked er det spanske, hvor 4finance sidste år havde renteindtægter for 607 millioner kroner.

 • Det tredjemest indbringende marked for 4finance-koncernen er det danske.

 • Ifølge 4finance gik der 13 måneder på det danske marked, før forretningen var rentabel.

 • Næsten 40 procent af 4finances kunder var i 2016 under 30 år gamle. 37 procent af låneansøgningerne blev sendt fra en mobiltelefon.

 • I 2011 købte Oleg Boyko gennem sit investeringsselskab Finstar Financial Group 4finance. I 2015 blev selskabet omstruktureret, og det var i den forbindelse, at familiefonden på Bahamas satte sig på 49 procent af ejerskabet i 4finance-koncernen.

 • Fonden er ifølge officielle dokumenter kontrolleret af Vera Boyko, der angiveligt er Oleg Boykos mor. Vera Boyko bor i Rusland og nærmer sig 80 år.

 • Afsløringerne af The Malta Files i 2017 dokumenterede blandt andet, at millioner af 4finance-koncernens overskud blev kanaliseret til Malta, hvor skatten lå på 0,05 procent.

 • Kilder: 4finances årsrapporter, Finstar Financial Group, The Malta Files.