Private virksomheder er bedst til at hjælpe iværksættere

Kommunerne er for bureaukratiske, når iværksættere i ghettoområder skal hjælpes i gang med egne virksomheder, fastslår ny rapport. Løsningen er lokale iværksættercentre.

Iværksættercentre som Nyvirk er bedst til at få folk i ghettoområderne i gang med at etablere egen virksomhed, viser rapporten. (© DR)

Kommunerne er for tunge og bureaukratiske, når iværksættere i ghettoområderne skal hjælpes i gang med egne virksomheder.

Det fastslår en ny rapport - men den peger også på en løsning.

Hverken formelle bureaukratiske systemer eller det rene marked skaber de bedste muligheder for opstart af de virksomheder, som indvandrerne i udsatte boligområder typisk starter op. Det gør derimod en virksomhed som Nyvirk - et iværksættercenter ved Gellerup i Århus.

Sådan lyder det i rapporten "Iværksætteri i udsatte boligområder". Her bliver Nyvirk fremhævet som best practice.

Bindeled mellem kommune og iværksætter

John Andersen, professor i social innovation, står bag rapporten. Han siger:

- Nyvirk tager udgangspunkt i beboernes og de potentielle iværksætteres resurser med en positiv tilgang og de er praktisk talt blevet et mellmemled mellem kommunen og det lokale miljø. Og det har virket.

Nyvirk giver gratis rådgivning til omkring 200 indvandrere og etniske danskere og om året. Af dem ender cirka en tredjedel med at starte virksomhed op.

- De ved ikke, hvem de skal snakke med, hvem de skal henvende sig til, hvem der skal løse deres problemer, siger direktør i Nyvirk, Shahid Mahmood.

Hjælp til regnskaberne

I Nyvirk får iværksætterne hjælp både før, under og efter etableringen af virksomheden. En vigtig hjælp, som det offentlige ikke kan give, mener Shahid Mahmood.

- Vi hjælper med budgetter, skat, moms og alt andet. Og vi er med hele vejen, siger han.

Hos kommunen er man glade for indsatsen:

- Det har betydet meget, at Nyvirk har været med til at etablere mange virksomheder, ikke mindst i Århus Vest, og hjulpet mange indvandrere i gang med deres selvstændige virksomheder, siger socialdemokraten og rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse, Hans Halvorsen.

Nyvirk får støtte fra blandt andre Århus Kommune og Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration.

Rapporten Iværksætteri i udsatte boligområder er finansieret af regeringens velfærdsstrategiske forskningsprogram og har haft tilknyttet en større følgegruppe med repræsentanter for integrations-, velfærds- og erhvervsministerierne, boligselskaber, de involverede lokale områder og kommuner.