Professor brugte 15 timer på at få dispensation til foredrag

Den amerikanske professor Brooke Harrington er blevet meldt til politiet.

Lige nu verserer der 14 sager med universitetsansatte, der er kommet i klemme i systemet. Brooke Harrington er én af dem. (Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen © Scanpix)

En række udenlandske ansatte på de danske universiteter er kommet i klemme og har fået bøder af politiet for at være censorer, holde gæsteforelæsninger og mødes med myndigheder, fordi de ikke har søgt om dispensation til det. Det skal de ifølge deres arbejds- og opholdstilladelse.

Lige nu verserer der 14 sager med universitetsansatte, der er kommet i klemme i systemet. Men at få en dispensation til at bevæge sig til at dele sin viden med samfundet uden for de ansattes eget universitet er ikke sådan lige til.

Det har den amerikanske CBS-professor Brooke Harrington oplevet. 30. november skal hun efter planen holde en halv times foredrag om sin viden og forskning om skatteunddragelse for Socialdemokratiet på Frederiksberg. Alene dispensationsansøgningen til Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI), der hører under udlændingemyndighederne, fylder 19 sider.

Sådan en ansøgning skal udfyldes hver gang en udenlandsk ansat på et universitet skal lave noget uden for universitetets område. Det gælder lønnet såvel som ulønnet arbejde.

For Brooke Harrington har det betydet, at hun de seneste uger har måtte aflyse de fleste af sine aftaler uden for universitetet.

- Jeg og en kvinde for Socialdemokratiet har brugt 15 timer på at udfylde en tilladelse til at tale gratis i en halv time. Det har betydet, at jeg må aflyse mange aftaler, fordi jeg ikke kan bruge al min tid at lave disse ansøgninger, siger Brooke Harrington.

Medlem af udlændingeudvalget for Socialdemokraterne Mattias Tesfaye, er selv blevet kontaktet angående planlægningen af foredraget på Frederiksberg. Han har meget svært ved at se logikken i det han kalder absurd bureaukrati.

- Socialdemokratiet står med et arrangement på Frederiksberg, som vi stadig er i tvivl om kan afvikles fordi, der er så meget papirarbejde og regler. Vi har stadig ikke fået en endelig godkendelse, men vi har udfyldt 19 siders ansøgning, der nu ligger hos udlændingemyndighederne, siger han.

Han undrer sig samtidig over, at en professor som Brooke Harrington er blevet meldt til politiet for at have mødtes med Skat og Folketinget.

- Nogle gange undrer jeg mig over, de sager der kommer frem i medierne på udlændingeområdet. Jeg forestiller mig ikke at embedsværket administrerer med hovedet under armen, men det kan godt virke sådan. Hvis det er loven, den er gal med, så mener Socialdemokratiet, at den skal ændres, siger Mattias Tesfaye.

- Vi mener jo ikke, at professorer skal kunne arbejde som opvaskere eller murarbejdsmænd, men det må være muligt inden for loven, at kunne udbrede sin forskning og viden, siger han.

Dansk Folkepartis udlændingeordfører Martin Henriksen mener ikke, at det er reglerne, den er gal med. Han mener derimod, at man må kunne forvente, at universitetsansatte sætter sig ind i de danske regler.

- Det kommer bag på mig, at højtuddannede udlændinge og danske universiteter ikke kan finde ud af at læse udlændingeloven ordentligt. Det må jeg sige. Når der netop er tale om meget kloge mennesker, så burde de da netop kunne finde ud af at søge om dispensation, som der jo er mulighed for. Jeg kan sagtens forstå, at folk tænker, at det er nogle underlige sager, men sager opstår ikke, fordi reglerne er forkerte. Sagerne opstår faktisk, fordi de pågældende udlændinge og deres arbejdsgivere ikke følger reglerne, siger udlændingeordfører Martin Henriksen.

Da Brooke Harrington i weekenden var på Bogforum i Bella Centeret i København for at fortælle om sin nye bog, der fokuserer på brug af skattely og skatteunddragelse, måtte Djøf’s-forlag igennem den samme dispensationsansøgning.

Formanden for Djøf, Lisa Herold Ferbing, opfordrer politikerne til hurtigst muligt at få ændret på reglerne, så man ikke straffer udenlandske ansatte for det hun kalder at passe deres arbejde.

- Vi mener, at det her et helt tosset. Vi skal være glade for at have dygtige forskere og professorer i Danmark og dem skal vi behandle ordentligt. Derfor mener vi, at reglerne skal laves om hurtigst muligt.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg, Venstre, sagde torsdag, at hun vil se på, hvordan man gøre reglerne smidigere, så man eksempelvis ikke straffer og politianmeldelse professorer, der holder foredrag udenfor deres eget universitet.