Professor: Dårlig ide at bruge landbrugsjord til solceller

Landmænd har fået øjnene op for solceller som ’afgrøde’. Dårlig idé - placer dem på bygninger, siger professor.

Det giver bedst mening at placere solcelleparker på store bygninger, mener professoren. Det kunne for eksempel være taget af storcentret City 2 i Høje Taastrup, som ses her. (Foto: Kasper palsnov © Scanpix)

Tusindvis af hektar landbrugsjord kan de kommende år blive omlagt til solcelleparker, lyder meldingen fra solcellebranchen og landbruget.

Det kan ved første øjekast lyde som en god idé: For landmændene er der penge i sol som en afgrøde, og det bidrager til omstillingen til vedvarende energi.

Men for samfundet er det ikke nødvendigvis en fornuftig måde at gøre det på, mener Brian Vad Mathiesen, der er professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet.

For det er spild af landbrugsjord, som kunne skabe værdi med afgrøder i stedet.

- Det kan være et problem fremadrettet. Hvis man for alvor vil noget med solceller og vælger at placere dem på steder, hvor vi kunne have drevet landbrug, så laver vi egentlig en fejlprioritering, siger Brian Vad Mathiesen.

Masser af plads på sportshaller og industri

Solceller er faldet så meget i pris de seneste år, at der er kommet god økonomi i solcelleparkerne. I dag er der ifølge Landbrug & Fødevarer omkring 1.000 hektar solceller i Danmark, og det tal vil stige kraftigt de kommende år. Alene firmaet Better Energy håber at bygge solceller på op mod 4.000 hektar landbrugsjord.

Ifølge Brian Vad Mathiesen kan der blive behov for 15-20 gange så mange solceller, som vi har i dag, for at få den bedst mulige blanding af vedvarende energikilder i fremtiden.

Men solcellerne vil skabe størst mulig værdi for samfundet, hvis de placeres på store bygninger i stedet.

- Vi har ledig plads på tagene af store industribygninger, på parkeringshuse og på sportshaller, som vi med fordel kunne bruge i stedet. Det er arealer, som ikke bliver brugt til noget andet, siger Brian Vad Mathiesen.

Han kan dog godt forstå de landmænd, der i øjeblikket siger ja til at skifte korn ud med sorte paneler.

- Prisen på solceller er jo faldet gevaldigt de seneste år, og derfor er der også en række aktører, der er interesserede i at lave dem. Når prisen og støtten er rigtig, kan det være en fordel for dem at bedrive solceller i stedet for traditionelt landbrug ude på markerne.