Professor: Id-kontrol kan skade dansk økonomi

Hvis danskerne og svenskerne stopper med at pendle, vil det ramme hårdt, advarer både erhvervsliv og forskere.

Den 4. januar trådte den svenske id-kontrol i kraft. Alle, der rejser ind i Sverige, skal dermed vise pas eller kørekort - medmindre man er svensker, så kan man også vise sit id-kort. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

Den nye kontrol ved den dansk-svenske grænse kan få store økonomiske konsekvenser og sætte integrationen i regionen flere år tilbage.

Sådan lyder advarslen fra både forskere og erhvervsliv. I hvert fald, hvis den nye id-kontrol får folk til at droppe at pendle:

- Det vil betyde en forringet produktivitet og en forringet indtægt per indbygger - ja simpelthen en dårligere økonomi, siger Christian Wichman Mathiesen, professor og Øresundsforsker ved Københavns Universitet.

For netop forbindelsen mellem Danmark og Sverige er essentiel for den danske økonomi.

Ifølge Øresundsforskeren er man gået fra at have cirka 2.000 pendlere for 15 år siden til nu at have flere end 15.000, der dagligt krydser Øresund på vej til arbejde, og det giver stordriftsfordele, lyder det:

- Det viser, at arbejdsmarkederne er ved at blive integrerede, og det er der simpelthen gevinster i, siger han og peger på, at det blandt andet tiltrækker udenlandske investeringer.

DE: Væksten bliver sat under pres

Også Dansk Erhverv er bekymrede.

Det er hovedstadsområdet, der driver det økonomiske opsving herhjemme, og derfor kan det ramme hårdt, hvis id-kontrollen får de mange tusinde pendlere til at droppe arbejdet i Hovedstaden, siger Niels Milling, underdirektør i Dansk Erhverv:

- Det betyder jo konkret, at virksomhederne ikke nødvendigvis har mulighed for at løse den opgave, sælge de produkter, skabe de ydelser, som er med til at sikre, at den vækst, som stille og roligt er begyndt at vise sig, kan fastholdes og udvikles. Det vil kunne betyde, at væksten bliver sat under pres, lyder det.

Sverige står for 12 procent af den danske eksport.