Professor: Jeg tror ikke på Kristian Jensens løsning

Finansminister Kristian Jensen mener, at der er mere potentiale i at få danskere på overførselsindkomst i arbejde. Professor Nina Smith mener ikke, der er meget mere at hente.

Nina Smith mener de 'lavthængende frugter' er taget på arbejdsmarkedet. Arbejdsudbuddet skal findes andre steder. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Der er opstået debat på de bonede gulve, efter at en række eksperter har stillet spørgsmål ved regeringens reformvej.

For spørgsmålet er, om der er mere arbejdskraft at presse ud af de mange danskere på bunden af samfundet, som lever af overførsler.

Én af dem er professor i økonomi ved Aarhus Universitet, Nina Smith, som mener, at de 'lavthængende frugter' er ved at være plukket med de mange arbejdsmarkedsreformer, som regeringerne efter Anders Fogh Rasmussen (V) har gennemført.

- Der er gennemført mange reformer for de svage grupper i samfundet. I 90'erne kom mange på overførsler, førtidspension og kontanthjælp, som ikke skulle have været det. Men de senere regeringer har gennemført ambitiøse reformer, og så er det, jeg siger, at der ikke længere er nogen lavthængende frugter, siger Nina Smith i dagens P1 Business, hvor vært Solveig Bjørnestad blandt andet har talt med flisemurer Michael Kongsaa, der har 11 operationer og proteser i begge skuldre og begge knæ, men er i ressourceforløb

Menneskelig falliterklæring

I alt er omkring 800.000 danskere på offentlig forsørgelse. Men 119.000 er såkaldt uforklarligt på overførselsindkomst. Dem er der et stort potentiale i at få løftet ud på arbejdsmarkedet, mener finansminister Kristian Jensen (V).

- Det, synes jeg, er alt for mange, og jeg synes, det er en menneskelig falliterklæring, at Nina Smith siger, at det kan der ikke gøres mere ved.

- Hvis bare en lille andel af de 119.000 kommer ind på arbejdsmarkedet, så får vi vækst ud af det. Noget af det, vi gerne vil gøre, er at sænke skatten på den førsttjente krone. Jeg tror, at der er meget værdi i at være på en arbejdsplads, at tjene til eget underhold og give noget til samfundet, siger finansminister Kristian Jensen.

Går efter dem på kanten

Men Nina Smith mener hellere, Jensen skal finde andre steder at øge arbejdsudbuddet.

- Jeg er sådan set enig med ham i, at der er 119.000, som ikke kan forklares. Men min pointe er, at vi allerede har vedtaget så mange reformer og aktiviteter og omskoling for dem. Vi har allerede et kæmpe apparat i sving.

- Jeg tror ikke på Kristian Jensen. Han går stadig efter dem, der er på kanten, og det, tror jeg ikke, fører til vækst.

Hvis der skal skaffes ekstra arbejdskraft, peger hun blandt andet på tilbagetrækningsalder, efterløn, dagpengeperiode og barsel.