Professor om nyt skattekort: Det er ikke rimeligt

Når der udsendes nye skattekort til 80.000 mennesker, vil det betyde, at gælden til det offentlige vokser.

Skatteforbundet mener, at der skal mindst 1.000 nyansættelser til, hvis Skat skal have rettet op på problemerne. (Foto: © ERik Refner, Scanpix)

Når nogle danskere måske slipper for at betale deres gæld, er det ikke retfærdigt for resten.

Det mener Bent Greve, professor i samfundsvidenskab på Roskilde Universitet. Han frygter, at gælden til det offentlige vil blive endnu større nu, fordi 80.000 danskere får nye skattekort med en lavere trækprocent.

- Ud fra en skattemæssig retssikkerhedsbetragtning er det ikke rimeligt, at nogen slipper for at betale den gæld, de skylder, for så vil andre synes, at de urimeligt har betalt den gæld, de skylder, siger Bent Greve.

Skat valgte tirsdag at suspendere automatisk inddrivelse af gæld gennem it-systemet EFI, fordi det fejlagtigt indhentede penge fra mennesker, der intet skylder.

Flere medarbejdere skal inddrive

Skat har tidligere i dag fortalt, at de ikke vil tage stilling til, om der i stedet skal ansættes flere medarbejdere, før de modtager redegørelser. De skal nemlig afklare, om der er dele af EFI-systemet, der kan bruges eller ej - og om nyansættelser er nødvendige til manuel inddrivelse.

Men spørger man Bent Greve, så har han svært ved at se andre løsninger.

- Selvfølgelig kan nogle af opgaverne løses ved hjælp af it, men man bliver nødt til at have en større gruppe af medarbejdere, der rent faktisk sikrer sig og holder styr på, at pengene kommer ind, siger professoren.

Det er et synspunkt, som Jørn Rise, formanden for Dansk Told- og Skatteforbund, der organiserer medarbejdere i Skat, er enig i.

- Jeg er helt overbevist om, at der er brug for en tilførsel af personale. Mindst 1.000 ansættelser skal der til. Det er muligheden for at rydde op, siger Jørn Rise.

Sagerne skal vurderes

De nye medarbejdere skal desuden bruges til at vurdere i de enkelte sager, om personen med gæld har økonomi til at betale tilbage.

- Hvis der er betalingsevne, så skal man også sikre sig, at pengene rent faktisk opkræves, for ellers er det urimeligt over for dem, der betaler til tiden, siger professor Bent Greve.

Samtidig slår han fast, at når det her it-system ikke ser ud til at fungere, så skal Skat skynde sig finde ud af, hvilke andre løsninger, de kan bruge. Ellers vil gælden til det offentlige vokse.