Professor om tromlet skattereform: 'Der er nærmest intet tilbage'

Mindre ambitiøs skattereform giver lange udsigter til job og vækst, vurderer økonomiprofessor.

- Men så må man jo prøve at se, om der er andre steder, at vi kan skaffe den her arbejdskraft, som nu ikke kommer via en skattesænkning, siger Jens Klarskov, der er administrerende direktør i interesseorganisationen Dansk Erhverv. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Det skulle have været en historisk skattereform, som regeringen her i det nye år ville finde flertal til.

I stedet bliver der tale om et langt mindre ambitiøst reformforslag, som nu lægges på bordet.

Og det gør det dermed mere usikkert, om regeringens plan overhovedet vil få en effekt for jobskabelse og vækst, siger Bo Sandemann Rasmussen, der er professor i økonomi ved Aarhus Universitet

- De ting, man har taget ud af skattereformen, var dem, der faktisk gav de største effekter. Så når de ting er taget ud, så er der nærmest intet tilbage, siger han.

Regeringen havde med den oprindelige aftale lagt op til storstillede skattelettelser. Men den del bliver der nu justeret på.

- Når regeringen ikke længere laver de her store skattelettelser, hvor man især ville lempe marginalskatten for de højere indkomster, så får vi ingen betydelige effekter på arbejdsudbuddet, siger Bo Sandemann Rasmussen.

Erhvervslivet ærgrer sig gule og grønne

Jens Klarskov, der er administrerende direktør i interesseorganisationen Dansk Erhverv, ærgrer sig over, at regeringen nu vælger at droppe dele af skattereformen.

- I Dansk Erhverv synes vi, at det er brandærgerligt. Vi er gule og grønne af ærgelse over, at der ikke bliver lavet en ambitiøs skattesænkning. Så enkelt kan det siges, lyder reaktionen fra Jens Klarskov.

Regeringen har længe forsøgt at skabe flertal for reformen, hvor der blandt andet har været lagt op til at lette topskatten, hæve topskattegrænsen og helt fjerne eller forhøje loftet over beskæftigelsesfradraget.

Det var forventningen, at regeringen ville forsøge at lande en aftale med Dansk Folkeparti, hvor udlændingepolitikken også skulle behandles. Men i stedet vil udlændige og Skat blive behandlet hver for sig, lyder det fra regeringen.

- Den parlamentariske situation er nu, som den er. Det tager vi til efterretning, og det kan vi ikke bebrejde regeringen, siger Jens Klarskov.

Han håber samtidig på, at regeringen på trods af det ændrede reformforslag vil lytte til Dansk Erhvervs ønsker om at sikre mere arbejdskraft til erhvervslivet.

- Det har dansk økonomi og danske virksomheder rigtig meget brug for lige nu. Det får vi så ikke, siger han og fortsætter:

- Men så må man jo prøve at se, om der er andre steder, at vi kan skaffe den her arbejdskraft, som nu ikke kommer via en skattesænkning, siger Jens Klarskov fra Dansk Erhverv.

Facebook
Twitter