Tema Bidragssatser

Professorer: Nykredits upopulære plan kan blive en fordel for kunderne

Gebyrstigninger og børsnotering kan give flere boligejere besparelser, siger eksperter.

Nykredits direktør, Michael Rasmussen, mødte mandag eftermiddag sine utilfredse kunder på afdelingen i Hjørring. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Nykredits plan om at hæve bidragssatserne på boliglån i forbindelse med en børsintroduktion har medført stor opstandelse og tusindvis af boligejere har meddelt, at de vil flytte deres lån til konkurrenterne.

Men realkreditkæmpens plan kan i virkeligheden ende med at være til fordel for flere boligejere.

Det konkluderer to professorer i økonomi ved Handelshøjskolen CBS, Peter Ove Christensen og Jesper Rangvid i en fælles kronik i Berlingske i dag.

Bidragssatser

Sidste år betalte de danske boligejere knap 15 milliarder kroner i gebyr på deres boliglån. Realkreditinstitutterne har nemlig de senere år skruet op for den såkaldte bidragssats, altså det gebyr en kunde løbende betaler til sit realkreditinstitut for at have et realkreditlån. Følg vores dækning her.

Gå til tema

- Vores helt overordnede konklusion er, at langt de fleste kunder ikke vil opleve gebyrstigninger, når man tager højde for, at kunderne også vil opleve, at de får penge tilbage fra Nykredit, siger Jesper Rangvid til DR Nyheder.

Han har blandt andet lagt navn til den såkaldte Rangvid-kommission, som udpegede finanskrisens årsager og bagmænd.

Aktiepris afgørende

De nuværende prisstigninger er ifølge professorerne nemlig helt nødvendige for at Nykredit kan tjene penge og få en god pris for sine aktier, når koncernen går på børsen.

Og da Nykredit hovedsageligt er ejet af kunderne, vil en stor del af gevinsten fra den manøvre blive sendt tilbage til boligejerne - som såkaldte Kundekroner.

- Med kundekrone-konceptet vil det jo være sådan, at når Nykredit laver et overskud, så får kunderne del i det overskud. Og derfor er det vigtigt, hvilken pris Nykredit kan sælge aktierne til. Kan de sælge dem til en god pris, så vil kunderne få endnu mere tilbage, siger han.

Professorerne har regnet på flere scenarier for Nykredits planer, og i flere tilfælde kan det faktisk ende med gevinster for boligejerne.

- I en hel del af de scenarier, som vi mener er realistiske, så ender det faktisk med, at kunderne kan spare penge i forhold til situationen i dag.

Ifølge Jesper Rangvid og Peter Ove Christensens analyse så er Nykredit faktisk ingenting værd med den nuværende forretningsmodel. Det skyldes, at al indtjening bliver brugt på at finansiere fremtidig vækst.

Dermed vil der ikke være penge til overs til udbyttebetaling. Og derfor vil det blive svært at finde investorer, der vil købe Nykredit-aktier ved børsnoteringen

- Man vil selvfølgelig ikke købe noget, hvor man ikke får noget igen. Og det er basalt set grunden til, at Nykredit ikke er noget værd, siger Jesper Rangvid.

I forbindelse med Nykredits børsintroduktion er planen i første omgang at føre 600 millioner kroner tilbage til kunderne via den kundeejede Nykredit Foreningen.