Putin overtog kontrollen: Nu forbyder Carlsberg sit datterselskab at sælge bryggeriets øl

Carlsberg opgiver for nuværende planer om at sælge russisk forretning.

Carlsberg vil lade deres russiske datterselskab sælge ud af varelagre frem til 1. april næste år. (Foto: © SANG TAN, Associated Press)

Fra 1. april næste år skal det være forbudt for Carlsbergs russsisk datterselskab, Baltika Breweries, at sælge Carlsbergs produkter.

Det oplyser Carlsbergs administrerende direktør, Jacob Aarup-Andersen, i en skriftlig kommentar til DR Nyheder.

- Vi har meddelt Baltika Breweries, at vi har opsagt de licensaftaler, som gjorde det muligt for Baltika at producere, markedsføre og sælge alle Carlsbergs produkter både internationale- og regionale mærker.

- Dette er en konsekvens af det præsidentielle dekret, der blev udstedt den 16. juli 2023, der overførte Baltika Breweries til midlertidig ledelse af de russiske myndigheder, siger topchefen.

Licensen giver blandt andet Baltika Breweries lov til at producere og sælge øl som Tuborg, Kronenbourg og Holsten.

Carlsberg vurderer lige nu, hvad selskabets næste skridt skal være over for den russiske stat - herunder Carlsbergs eget russiske datterselskab.

- Som Carlsberg Group bevarer vi retten til aktierne i selskabet, mens den midlertidige ledelse er overgået til den russiske stat.

- Hvad den russiske stat vælger at gøre under disse omstændigheder vides ikke. Vi vurderer fortsat alle muligheder - herunder juridiske tiltag for at beskytte vores medarbejdere, aktiver og drift, siger Jacob Aarup-Andersen.

Jacob Aarup-Andersen er topchef i bryggerigiganten Carlsberg. (Foto: © søren bidstrup, Ritzau Scanpix)

Skrinlægger salg for nu

I det længere skriftlige svar lyder det også fra Carlsberg, at de for nuværende skrinlægger deres planer om at sælge sin russsiske forretning.

Det sker to en halv måned, efter at Carlsberg meldte ud, at selskabet havde fundet en køber, som stadig den dag i dag er ukendt i offentligheden.

- Vi har nu konkluderet, at vi i øjeblikket ikke ser nogen mulighed for indgå en aftale med en køber af vores forretning i Rusland. Vi nægter at lade os tvinge til at indgå en aftale på uacceptable vilkår, der retfærdiggør den illegitime overtagelse af vores forretning i Rusland, siger Jacob Aarup-Andersen.

Carlsberg oplyser ligeledes, at man nedskriver sin russiske forretning til nul kroner. Med andre ord forventer man regnskabsmæssigt, at datterselskabet ikke længere er noget værd.

Sagsanlæg i Rusland

Udmeldingen fra Carlsberg kommer, efter at det russiske erhvervsmedie Kommersant i går kunne fortælle, at Baltika Breweries havde lagt sag an mod Carlsberg ved retten i St. Petersborg i Rusland.

Baltika Breweries vil nemlig forhindre Carlsberg i at annullere den licensaftale, der giver det russiske datterselskab retten til at producere og sælge de gyldne dråber.

Stævningen blev indsendt til retten 25. september og lyder ifølge det russiske medie på, at Carlsberg skal forhindres i at annullere den kontrakt, der giver Baltika Breweries lov til at sælge øl som Tuborg, Kronenbourg og Holsten.

I det skriftlige svar fra Carlsberg bekræfter topchef Jacob Aaarup-Andersen, at der er lagt sag an i Rusland.

- Vi er opmærksomme på søgsmålet i Rusland, men vi har ikke modtaget nogen formel meddelelse fra de russiske domstole. Vi vurderer naturligvis oplysningerne, når vi modtager dem.

Mistede pludselig kontrollen

Bryggerigigantens russiske eventyr - eller nok mere mareridt - så ellers ud til at blive afsluttet i ro og mag.

Helt tilbage i marts sidste år besluttede Carlsberg at trække stikket og sælge sine otte russiske bryggerier.

I juni mere end et år senere var der så held i ølsprøjten, da selskabet i en børsmeddelelse meldte ud, at der var fundet en køber, som den dag i dag stadig er ukendt i offentligheden.

Men glæden blev kortvarig.

I midten af juli underskrev præsident Vladimir Putin et dekret, der betyder, at Rusland kan tage kontrol over udenlandske virksomheder. Altså giver mulighed for en decideret nationalisering.

Samme dag blev ledelsen i Baltika Breweries afsat, og i stedet overtog Putins nære ven, 70-årige Tajmuras Bollojev, tøjlerne.

Bollojev har også tidligere været direktør for Baltika gennem en årrække.

Nyheden ramte som en hammer hos den danske bryggerigigant.

- Det er en meget uventet udmelding fra de russiske myndigheder, der betyder, at vi siden søndag fuldstændig har mistet kontrollen over Baltika, skrev Carlsberg til DR Nyheder som reaktion på historien.

Putin: Carlsberg pressede ansatte

To uger efter det præsidentielle dekret udtalte Vladimir Putin sig for første gang om beslutningen, der foruden Carlsberg gik ud over den franske mejerigigant Danone.

- Sagerne med "Baltic" og "Danone Russia" var specielle. Vi tager ikke noget fra nogen, sagde præsidenten.

Ifølge den russiske leder skyldtes overtagelsen af Carlsberg i stedet det faktum, at ledelsen i bryggeriet "forsøgte at lægge pres på russiske borgere og deres ansatte ved at skræmme dem med mulige fyringer, hvis de udviste en vis borgerlig holdning".

Den påstand har Carlsberg pure afvist.

- Vi kan på det kraftigste afvise, at vi skulle have presset ansatte i Baltika til at have eller udtrykke et bestemt syn på krigen. Vi har tværtimod gjort os store anstrengelser for ikke at få vores ansatte i politiske problemer, sagde pressechef Tanja Frederiksen til Berlingske i august.