Råd til boligejere: Shop rundt og husk omkostningerne

De lave renter kan betyde store besparelser for boligejerne - men man bør tjekke priser og omkostninger hos andre end blot ens egen bank, lyder anbefalingen.

Boligejerne får rekordlave renter - men det kan godt betale sig at skæve til omkostningerne i stedet. (Foto: Sophia Juliane Lydolph © Scanpix)

I disse dage afholder realkreditinstitutterne årets rentetilpasningsauktioner - og den usikre økonomiske situation i Europa, lav vækst og lunkne fremtidsudsigter betyder rekordlave renter til boligejerne.

Men selv om det er besnærende at kunne låne til en rente på nul procent, er der flere forhold, der bør have betydning for ens valg. Sådan lyder rådet fra Hans Peter Christensen, der er direktør i rådgivningsfirmaet Uvildige.dk

- Udover udsigten til rekordlave renter, skal man huske, at vi jo generelt har lave renter nu. Den 30-årige rente er jo også på et meget lavt niveau. Dem, der har flekslån kan jo overveje, om ikke tiden er inde til at skifte til et fastforrentet lån, siger han.

Husk omkostningerne

Han peger især på omkostninger som noget, man skal være opmærksom på

- Man skal også kigge på bidragsatsen. Mens renten går til dem, der ejer obligationerne, går bidraget til realkreditinsttiuttet. Men de har også et ekstra gebyr, der hedder kursskæring, som er det beløb, de beholder, når de sælger obligationerne.

Han vurderer, at renten - selv om den faktisk ender på minus 0,3, for boligejeren med de korte lån kan ende på 1,1 eller 1,2 procent, når man regner alle omkostningerne med.

Især dem, der regner med at blive boende længe i deres hus, kan kan kigge i retning af de fastforrentede lån, fordi man her kan låse renten fast i mange år på et meget lavt niveau. Andre, der eksempelvis gerne vil afdrage hurtigere på gælden, kan benytte sig af et variabelt forrentet lån til at skabe ekstra råderum, mener han.

Spørg rundt omkring

Uanset hvad, anbefaler han at man spørger flere steder end blot det sted, ens egen bank anbefaler.

- Der kan være forskel på gebyrerne og bidragssatsen, men også på vurderingen af ejendommen. Og det kan være have stor betydning for, hvad man kan låne, og hvad man ender med at betale i bidragssats.

Har man for eksempel et banklån eller anden gæld, kan man spare mange penge, hvis man kan låne som et realkreditlån i stedet for som et banklån, lyder Hans Peter Christensens råd.

- En af de eneste fordele ved at der er så få udbydere er jo, at det er ret let af spørge dem allesammen, siger han.

Det er ikke mindst briternes EU-exit, der skaber usikkerhed og trykker renterne ned på rekordniveauer, der ligger lavere end da den danske krone var under angreb fra spekulanter sidste år.

Facebook
Twitter