Rådgivere: Sådan kommer du ud af et kviklån

Det er muligt at udsætte tilbagebetalingen af et kviklån, hvis du bruger lovens ord, lyder rådet fra MyBanker.dk. Og hvis den er helt gal, kan du få gratis gældsrådgivning.

Hurtige lån kan koste over det dobbelte i renter. Men der findes et par smutveje ud af lånene, hvis man bruger sine rettigheder og forstår at søge hjælp.

Vi tager kviklån som aldrig før, og i dag skylder danskerne næsten 100 mio. kroner i kviklån.

I aften kl. 21.00 ser Kontant på DR1 nærmere på, hvordan de 11 største udbydere af kviklån i landet alle snyder med renten på deres hurtige lån.

Netop fordi samtlige udbydere af lånene bryder reglerne, skal man helt holde sig fra den løsning, hvis man er i pengeproblemer.

- Hvis det lugter grimt, så er det grimt! Og der er ikke et eneste af de her selskaber, der opfører sig ordenligt. Så hold dig langt væk, siger Elisabeth Arendt, partner i MyBanker.dk, der arbejder med at guide bankkunder på det finansielle marked.

Lån i Føtex er også sikre

I stedet foreslår Elisabeth Arendt, at man går til sin bank eller en anden lånegiver, der har en bank bag sig.

- Går du ned i banken, kan de udvide din kassekredit og skabe en buffer for dig der. Men du er også sikret, hvis du låner penge gennem Føtex eller Bilka, for der låner du reelt pengene gennem en bank - og banker bliver overvåget af Finanstilsynet, så de kan ikke snyde med renterne, siger hun.

Et andet bud kunne være at få sig et Mastercard igennem et finansieringsselskab. På den måde kan man låne et større beløb, men stadig sikre, at der er en ordentlig tilbagebetalingsperiode.

- Mastercard kan sagtens være en god løsning, når man er presset, indtil man får lønnen ind. Hos Acceptcard står der f.eks. altid, hvad det koster. Du får prisen på grisen, siger hun.

Brug dine rettigheder og få

Har man allerede underskrevet et kviklån, er alt håb dog ikke ude. For selv om man måske har skrevet under på, at man skal betale pengene tilbage efter bare fem dage, så er der et rigtig godt smuthul: Loven.

- Der står i kreditaftalelovens §19, at du har 14 kalenderdage til at fortryde din aftale. Kreditaftalelovens § 19 gælder, når lånet er omfattet af kreditaftaleloven, og det er det typisk, når der er rente og/eller gebyrer forbundet med lånet. Og loven har forrang over aftalen, du har indgået med kreditor bag kviklånet, forklarer Elisabeth Arendt og fortsætter:

- Kommer du til kreditor efter 14 dage og fortryder, så har du 30 kalenderdage til at betale pengene tilbage. Så på den måde kan du faktisk købe dig lidt tid, siger hun.

En sidste mulighed kan være at klage til forbrugerombudsmanden, hvis man kan se, at lånet er helt hen i vejret.

Få gratis hjælp fra gældsrådgivere

Er det for sent at klage over sit kviklån, er det en anden vej, man må gå for at komme ud af lånet med skindet på næsen.

- Der skal du kontakte frivillige gældsrådgivere som os, og så kan vi tage kontakt til firmaet sammen med debitor, siger Feline Tietgen, projektmedarbejder i gældsrådgivningen på Settlementet.dk.

Kan slippe billigere med hjælp

Settlementet og andre danske gældsrådgivere kan hjælpe med at lægge en plan for, hvordan lånet afdrages på en fornuftig måde, der hænger sammen.

Det kan betyde, at man kan lave en aftale, hvor man betaler beløbet tilbage over en længere periode, end långiveren kræver det.

- Langt de fleste kreditorer er jo mest interesseret i at få deres penge hjem igen i stedet for slet ikke at få nogen, så det lykkes ofte at få en aftale på plads, siger Feline Tietgen.

Facebook
Twitter