Radikale vil hente mange flere udenlandske hænder til ældreplejen

I fremtiden vil der være mange flere ældre, og løsningen skal findes i udlandet, mener partiet.

I Lolland Kommune mangler man op mod 90 ansatte i ældreplejen. (Foto: © Sille Veilmark/DR)

Manglen på varme hænder har fyldt en del i valgkampen.

Det gælder også ældreplejen, hvor mere end 15.000 jobs er slået op forgæves det seneste halve år ifølge tal fra Beskæftigelsesministeriet.

Står det til Radikale Venstre, skal der i fremtiden hentes mange flere hænder i udlandet til pleje af danske ældre.

Det siger politisk leder Sofie Carsten Nielsen.

- Vi står foran en kæmpe rekrutteringsudfordring i vores velfærdssamfund til ældrepleje. Så det er en rigtig god idé. Men jeg tror, at vi bliver nødt til at kigge bredere, også ud i verden, siger hun.

Skal findes uden for EU

I Lolland Kommune mangler man op mod 90 ansatte i ældreplejen. Desperationen er nu så stor, at kommunen er gået i gang med at skaffe nye ansatte til ældreplejen i Spanien, Italien og Ungarn.

Men Radikale Venstre foreslår også at gøre det muligt at få flere ansatte til pleje af ældre fra lande uden for EU.

Men kan der ikke være et problem i at hente ansatte i lande, hvor de måske har endnu større brug for dem end her i Danmark?

- Vi har et stort europæisk arbejdsmarked til fælles. Dér har vi heldigvis fri bevægelighed over grænser. Så det handler jo om at rekruttere nogle af dem, der måske ikke er i arbejde dér. Men jeg tror helt ærligt, at det bliver svært at hente tilstrækkelig arbejdskraft i EU til det, vi har behov for. Så dér skal vi se endnu flere steder hen.

Er der ikke risiko for, at det bliver dyrt at hente udenlandske sosu'er til Danmark?

- Det bliver endnu dyrere at lade være med at få den arbejdskraft, der skal til for at tage sig af vores ældre. Der er brug for mennesker, nærvær og tid. Og jeg tror, de ældre ikke er så optagede af, hvor de kommer fra, hvis ellers de sproglige kompetencer er i orden, siger Sofie Carsten Nielsen.

Spørgsmål splitter politiske partier

I 2030 vil der mangle i alt 16.000 ansatte til plejejobs, spår Kommunernes Landsforening (KL). Blandt andet fordi der vil være 134.000 flere danskere over 80 år.

Mette Abildgaard, der er ældreordfører for De Konservative, er enig i, at flere ansatte fra udlandet er en del af løsningen.

- I den ideelle verden ville det ikke være nødvendigt at hente plejepersonale i udlandet. Jeg tror bare ikke, at vi kan tillade os at være kræsne i den her situation, vi er i. Vi har kommuner, som går i nødberedskab, hvor de ældre ikke kan få den rengøring, de har krav på, siger hun.

Hos Socialistisk Folkeparti er partiformand Pia Olsen Dyhr omvendt mere skeptisk over for, om flere ansatte fra udlandet er den rette løsning.

- Hvis man skal arbejde i ældreplejen i Danmark, så skal man kunne sproget. Det er en barriere. Men jeg er ikke afvisende over for udenlandsk arbejdskraft. Problemet er bare, at det har vi haft mulighed for længe. Det løser ikke problemet, siger Pia Olsen Dyhr.

Dansk Folkeparti er til gengæld kritiske over for Radikale Venstres udspil, som, partiet mener, går alt for langt. Ifølge beskæftigelsesordfører René Christensen vil Dansk Folkeparti kun være med til at finde udenlandsk arbejdskraft inden for EU.

- Vi vil ikke ad bagvejen få muslimsk indvandring til Danmark, fordi vi mangler hænder. Det er meget vigtigt, at vi rekrutterer i Europa. Men man skal også huske, at når man taler ældrepleje, er det vigtigt, man kan tale dansk. Borgerne skal føle sig trygge, siger han.

Social- og ældreminister Astrid Krag (S) ser heller ikke udenlandsk arbejdskraft som løsningen på problemet med manglen på plejepersonale.

- De allermest sårbare mennesker, mange med demenssygdom, de er helt afhængige af, at medarbejdere omkring dem kan sproget og også forstår, hvad det er for et samfund, de er vokset op i. Det kan være et fint supplement, men den store løsning er at sørge for, at vi har en ældrepleje med løn- og arbejdsvilkår, som gør det attraktivt at være der, siger hun.