Rapport: 17 personer var skyld i krisens omfang

Rangvid-Udvalget kom i dag med en rapport, der kortlægger finanskrisen i Danmark. En stor del af skylden for finanskrisen ligger i følge udvalget på på en lille personkreds bestående af 17 ejendomsspekulanter.

Se Jesper Rangvid omtale de 17 personer ved dagens pressemøde. Klik på play.

Cirka 1700 selskaber. Så mange firmaer opretttede en lille gruppe på 17 ejendomspekulanter tilsammen i årene op til finanskrisen. Det var disse 1700 selskaber, der stod for en meget stor del af udlånene i de banker, der krakkede og som Finansiel Stabilitet i dag driver.

Finansiel Stabilitet har gennemgået bankernes udlånsportefølje og har identificeret en personkreds på 17 ejendomsspekulanter, som hovedarkitekterne bag pantebrevskaruseller, der kostede bankerne rigtig mange penge. De 17 personer var dermed indirekte skyld i finanskrisen. Det slår Rangvid-rapporten fast onsdag.

Stod bag pantebrevskarusseller

De 17 ejendomsspekulanter var nogle af dem, der ifølge Rangvid-rapporten, oprettede såkaldte pantebrevskaruseller, der gjorde, at man kunne handle de samme bygninger indbyrdes til opskruede priser. Et pantebrev er et dokument, der giver ejeren en sikkerhed i for eksempel ejendom.

- Det kan ikke præcist opgøres, i hvilket omfang udviklingen på erhvervsejendomsmarkedet og pantebrevskarruseller har påvirket danske pengeinstitutter. Der er imidlertid ikke nogen tvivl om, at udlån til erhvervsejendomme, herunder engagementer som involverede pantebreve, har haft helt afgørende betydning for, at visse pengeinstitutter måtte ophøre, skriver udvalget i Rangvid-Rapporten.

Pantebrevene blev i handlet i sindrigt konstruerede byttehandler, hvor priserne kunne stige betydeligt med få dages mellemrum. Da byttehandlerne blev afsløret, faldt markedet sammen og trak en række pengeinstitutter med sig i faldet.

Nedskrivninger for 16 millliarder

Personkredsen havde tilsammen lån for cirka 21 milliarder kroner. Og rapporten slår i dag fast, at de lån har kostet bankerne op mod 16 milliarder kroner.

- Der er generelt tale om meget store gennemsnitlige nedskrivninger i institutterne for lån ydet til den mindre personkreds. I perioden 2008-11 er der foretaget nedskrivninger for knap 16 milliarder kroner på udlån med tilknytning til den identificerede personkreds, skriver udvalget i sin rapport.

De store nedskrivninger skyldes, at ejendomsspekulanterne handlede ejendommene indbyrdes til priser, der var langt over den reelle pris.

Personkredsen er kendt fra medierne

De lille personkreds stod tilsammen for omkring 20 procent af det samlede udlån i Roskilde Bank, hvilket også kan læses i regnskaberne. Roskilde Bank er nemlig den bank, der har haft klart størst nedskrivninger i årene fra 2008-2011.

Jesper Rangvid nægtede på dagens pressemøde at nævne navnene på de 17 personer, men han konstaterede, at flere af dem var kendt fra medierne.

Statsadvokaten for Økonomisk Kriminalitet har rejst tiltale mod nogle af de største ejendomsspekulanter i personkredsen. Anklageskrifterne har lydt på blandt andet skyldnersvig, skattesvig og manglende betaling af bilafgifter.

Anklagemyndigheden har dog opgivet at få nogen af dem dømt for kreditbedrageri over for de pengeinstitutter, realkreditinstitutter og andre, der belånte de værdiløse pantebreve.

Se Jesper Rangvid omtale de 17 personer ved dagens pressemøde i videoen i toppen af artiklen.

Facebook
Twitter